Friday, September 12, 2014

133.) Aerodinamics theory of airplane - a merevszárnyú repülőgép aerodinamikájának elmélete - Fortis

Aerodinamics theory of airplane - a merevszárnyú repülőgép aerodinamikájának elmélete - Fortis watch

Refreshed! to-93%-30.07.2017.-Regulated+++
+
above: HiRes! "Theory of Aircraft-plane's fly"
Kedvelvevő ábrák - Unmotivation picsIt is a very seriously study work ! Élvezeti alapos Algebrai - Főgebrai és Fizikai ismeretek szükségesek az Aerodinamikai tudomány elsajátításához. A hajózók élete elsősorban ennek ismeretétől függ. - Hogy el tud menni a Supermarket-be vásárolni hétvégén vagy nem.
above: the main two axis
above: NEW! MiG-29 inspection in Airflow Tunnel - Szélcsatorna vizsgálat

 NEW+! HiRes! above: De. text: Auftrieb    below: NACA airfoil geometry
above: NEW! HiRes! Czech profile diagram: Vztlak a Klopny Moment Profilu - Wing Profile AOA

above: NEW! Bernoulli watch. 'Bernoully theory' - Ez a tétel még ki lesz fejtve.

above: NEW! Word famous Japanese erotic artist Hajime Sorayama: "Myth-7"

aboveNEW! NoHigher! Word famous germany model Heidi Klum in 'Victoria's Secret' sortie wing


above: NEW! NoHigher! Polár-diagram


above: NEW! HiRes! Momenty Aerodynamickych Sil. - Moments of Aerodinamics Power

aboveNEWNoHigher! Jet-Stream channel - Szélcsatorna


above: NEW! NoHigher! Princess Charlene Monaco: Vogue Nippon (Japan) Cover: Wing profile decoltage on elegance suit.
below Three: NEW! NoHigher! Diagrams: Load factor depend to airspeed.

above: NEW! structure of wing-profile skeleton with mechanic pinup-girl.

above: NEW! You can see the classic wingprofile on folded wing of thre seated Grumman TBM-3 "Avenger" US NAVY Torpedo- Launcher/bomber onboard combat aircraft  photo: Alvarado

above: NEW! Wingprofiled aerodinamics experimental-concept aerodinamics person-car

above: NEWAlberto Vargas from August 1944 Esquire Calendar: Positive "V"-angle and wingtip

above: Allwing Northrop XB-?? Csupaszárny bombázórepülőgép prototípus

above: NEW! NoHigher! Fullwing - Csupaszárny. English Avro "Vulcan" bomber  source: pinterest.com

above: NEW! MedRes! French Marcel Dassault Know-How: Coleopter - Gyűrűsszárnyú repülőgép.
above: NEW+! MedRes! Juci'bacsi's scan collect from Interavia review early 1990's: Panavia MRCA "Tornado" IDS control surfaces and actuator - kormányfelületek és hidraulikus erősítő/munkahenger
Soós Lajos
BEVEZETÉS A REPÜLÉSELMÉLETI ISMERETEK TÁRGYKÖRÉBE.


Tisztelt hallgatók!

Ha valaki azt hallja, repülés az általában repülőgépre, helikopterre gondol. Nos, ha jól megnézzük a levegőt ezen kívül sok más eszköz is „megtölti”.
Nézzük, mik azok az eszközök melyek a légér 3 dimenziójában mozognak?

Hallgatóság által felsoroltak:
-
-
Tegyünk itt rendet és készítsünk egy felosztást.

REPÜLŐESZKÖZÖK FELOSZTÁSA

A repülőeszközök vezetése, irányítása szerint:
1. pilóta által vezetett
2. pilóta nélküli eszközök.

A repülőeszközök súlya szerint
1. levegőnél nehezebb repülőeszközök (sárkány, repülőgép, ejtőernyő…)
2. levegőnél könnyebb repülőeszközök (Ballon )

A repülés megvalósulásának felhajtó erő keletkezésének elve alapján:
1. motor vagy hajtómű által létrehozott légerő alapján megvalósuló repülés,   más néven aerodinamikai elvek alapján (pl: rg. helikopter)
2. hidrosztatikus elvek alapján történő repülés (pl: hőlégballon)
3. akció-reakció elve szerinti repülés (pl: rakéta)
Lehetne még sorolni további szempontok szerint is pl. alkalmazásuk, rendeltetésük stb. stb..
Először azt nézzük meg, hogy a pilóta által vezetett, levegőnél nehezebb, motor vagy hajtómű által létrehozott légerő alapján megvalósuló repülőeszköz – repülőgép - miként képes a levegőbe emelkedni, ott manőverezni.
Ehhez ismerjünk meg pár apróságot, fogalmat.

Repülőgépek felosztása:
-          Merevszárnyú (ilyenolyan szárnyú) airPlane
-          Forgószárnyú (helikopter, szinkropter) Rotorwing
-          Konvertiplán

MI IS AZ A SÁRKÁNY?
Amikor azt halljuk, hogy sárkány, sárkányszerkezet, akkor egy hozzá nem értő arra gondol, hogy olyan zsinórral (vagy ehhez hasonló anyaggal, spárgával, damillal stb…) a levegőbe felengedett szerkezetről van szó, ami a levegő mozgását (szelet) kihasználva a zsinór másik felén lévő eszközt a talaj felszínétől elemeli, azt a magasban tartja. Ezen szerkezetek korszerűbb kivitelben korlátozottan irányíthatóak.
 Azt mondhatjuk, hogy a laikus sokat nem téved. Valamikor Kínában, ahol a papírt feltalálták / http://hu.wikipedia.org/wiki/Pap%C3%ADr#N.C3.A9v_eredete / készítettek olyan sárkányokat melyek felülete, nagysága olyan méretű volt, hogy a ráerősített kosárban embert emelt a levegőbe, aki ezáltal olyan helyzetbe került, hogy mai szavakkal vizuális felderítést végezhetett. Tehát a sárkány a mi esetünkben is az amit, ha ránézünk egy repülőeszközre, először látunk. Nagyvonalakban: törzs, szárny, vezérsíkok, irányfelületek, futómű. Ezeket együttesen, szakkifejezéssel, sárkánynak hívunk.

A HAJTÓMŰ
A sárkányt valami mozgásba hozza, ez pedig a motor (belsőégésű) vagy a hajtómű (ami gázturbinás sugárhajtómű vagy légcsavaros- gázturbinás hajtómű)
Egy motor mitől belsőégésű? Van-e külsőégésű motor?
Hallgatói válaszok
-
-
A hő-közlés és a munkavégzés hol történik, lehet belsőégésű ill. külsőégésű a motor.
Hőlégballon

A sárkány valamelyik részére erősített olyan szerkezet, melynek feladata, hogy a / személyzet,  a sárkány, a bele illetve a ráépített, függesztett eszközök, levegőbe emeléséhez, a levegőben a végrehajtandó manőverekhez,  célba juttatásához,  / szükséges hajtóerőt (tolóerőt, ill. vonóerőt) s ezáltal keltett felhajtóerőt továbbá a segédberendezések energiaszükségletét biztosítsa.

A repülőeszköz fedélzeti szakágakhoz tartozó csoportosítással mit az

- ELEKTROMOS, MŰSZER ÉS OXIGÉN BERENDEZÉSEKKEL,
- RÁDIÓBERENDEZÉSEKKEL
- FEGYVERBERENDEZÉSEKKEL
- Mentőberendezések
- Avionika

a későbbiekben foglalkozunk.
Milyen erők hatnak a rg.-re?
Minden test megtartja nyugalmi állapotát vagy egyenes-vonalú egyenletes mozgását, amíg arra más külső erő nem hat. Tehát egy rg vízszintesen, egyenes vonalon fog repülni mindaddig, amíg a W (weight) súlyerő és az L (lift) felhajtóerő illetve a T (thrust)vonóerő (tolóerő) és a D (drag) légellenállás ereje egyensúlyban vannak.

Ahhhoz, hogy megértsük hogyan keletkeznek ezek az erők nézzük, milyen fő részekből áll a sárkány?

Ha a felsorolt erők a rg részeire gyakorolt hatását, szerepét, a szerkezetek működési elveit megismerjük, közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, mitől és hogyan képes a repülőgép a levegőben maradni, ott manővereket végezni.

A szárny
Fő feladata, hogy létrehozza a felhajtóerőt és ezt átadja a repülőszerkezetnek, elhelyezést biztosítson a csűrőknek, féklapoknak, fékszárnyaknak, orrsegédszárnynak.   (elhelyezése, beépítése, alakja, terjedtsége, elcsavarása, nyilazása, kialakítása) és a szárny  profil, jellemzői. (húr, középvonal, íveltség, állásszöge, beépítési szöge, szimmetrikus, stb).
Ha  a rg.           hossztengelye x
kereszttengelye y
függőleges tengelye z
akkor a terjedtség mentén az xz síkkal metszett szárnykontúr lesz a szárny  profilja.

A levegő áramlásába helyezett tárgyakra, testekre gyakorolt erők hatásának vizsgáló tudományt aerodinamikának vagy más néven légerőtannak nevezzük.
Most mindenféle matek és fizikai magyarázat nélkül lássuk, miként keletkezik a felhajtóerő? Később majd kitérünk az aerodinamikai magyarázatra is.
Tehát itt egy egyszerű kísérleté
1. Egy autó, ami viszonylag gyorsan megy és az utas a lehajtott ablakon kinyújtja a karját és tenyerét zárt ujjakkal lefelé tartja az úttal párhuzamosan. Mit érez?
2. Tenyerét csuklóból lassan fordítsa el úgy, hogy a hüvelyk ujj (haladási irányt tekintve ez legyen elöl) kicsit fel, a kisujj pedig az aszfalt felé közelítsen. Most mit érez?
3. A csuklóból tovább fordítva a tenyeret egy idő után már nem érez olyan   erőt, ami felemelné a kezet. Ez a megfúvás illetve az ehhez tartozó állásszög az α kritikus.
FOLYT. KÖV.!!!

Soós Lajos nyá. mk. rep. alez. 
MVRSz-VREVE elnök
above: NEW pic: MedRes! the author; ret. avn. eng. Lt. Col. Lajos SOÓS president of Veszpremer Association of Veterany Aviation & Paraschutist (MVRSz-VREVE) at near Veszprém to North 2 Km "Jutas" puszta site of 1942. Catastrophy  of Para btn. with S.M.75 transport acf. (Pápa) vit. Árpád BERTALAN, in 09. april 2014.
above: NEW! HiRes! Juci'bacsi skeetch about glider towing 1970's
below: NEW pic: Néhai 80+IM  Pillér József nyá. rep. alez.-el a Repüléselméleti Diákszakkör atyjával a nagy Mig-15-ös és Mig-21-es "Sas"-al az aerodinamikai Ásszal beszélgetek egy Veterán repülő rendezvényen Veszprémben.
above: NEW! NoHigher!  mystery - varázslat
below: Juci'bacsi's photo: HiRes! A veszprémi LEp-CsRP Találkozó 2013. Junius 06. reggel 09:00 magasságában a A Helyőrségi Sportcentrum bejáratánál Dr. (Ph.D.) Orosz Zoltán rep. altbgy.Vkf.h. köszönti jó kedvvel és e,lékekkel a Kisöreget aki ekkor már 80 éves volt éseléggé beteg de úgy csinált mintha kutyabaja sem lenne. És csinálta a Kisiskolásoknak az Aerodinamikai elméleti szakköröket.
below: NEW Pics! Theese lighters 'Ronson' (Made in France) also streamline sharp design (My Father also used this oona bottom right) - Ezek is szép aerodinamikus formák "Ronson" (Fr.) öngyujtók. A Faterom is ilyet használt (alsó)
above: NEW! NoHigher! Firebird - Tűzmadár

 best beautiful 'Ronson' among the lighters 

above: NEW! FORTIS: Unique "Math Watch" for men who enjoy math and want a chuckle when they want to know the time.

above: Juci'bacsi scan coll.: NEW! NoHigher! Other Swiss made instrument: Pilatus PC-6 "Turbo Porter" Mountain Rescue Airplane HA-YDE at Hu. OVH (Országos Vízügyi Hivatal) at Budaőrs LHBS 1980's

above & below: NEW! MedResIt's 2015 so let's have lots of fun and shoot lots of photographs! Cara Jo Basso playing in the wind high over Wilshire Blvd. in Los Angeles.
#proimaging #phaseone #captureone Photo: Second Focus 2014 by Ian L. Sitren photoartist  source: facebook: https://www.facebook.com/SecondFocus/
Don't just sit there! Get on over to my website where you can see my photographs, like this one of Sherry Goggin, full screen. Bigger is better!

above: NEW! and Her excellent flying student from Victoria Secret's Doutzen Kroes star Neederlander runway & photomodel.

above & below: NEW! NoHigher! Windy meteorological conditions and solution to aerodinamic; Unfortunate moments - Szerencsétlen - Peches pillanatok  source: PPS 
above: NEW! Effect of the human's jet-blast.
below: NEW! NoHigher! Cessna Aerodynamic Reality   source: pinterest
FIN!

No comments:

Post a Comment