2014. augusztus 16., szombat

124.) MH17 Malaysian Boeing B-777-300ER airliner catastrophic by Shoot Downed over Ukraine 2014. july 17_ Amsterdam-Schipol IAP - KLM _ Сухой Су-25 ’Грач’ - Su-25 'Frogfoot' _ CЗРК 9К37М1 'Бук' - SA-11 'Gadfly'


MH17 Malaysian Boeing B-777-300ER airliner catastrophic by Shoot Downed over Ukraine 2014. july 17 Amsterdam-Schipol IAP KLM, - Сухой Су-25 ’Грач’ Su-25 'Frogfoot' CЗРК 9К37М1 'Бук' SA-11 'Gadfly' (Wikipedia)

18+Refreshed! to-102% -28.12.2019.-Regulationing:+:++
This post is Not NEWS! but only Additioned Backround Information consist.
In Memoriam! For before one month 2014. 07.17. airliners' catastrophic casualties
NEW! News: Hu Text: Új Hírhttp://costadelsolmagazin.com/content/meglepo-fordulat-malaj-mh-17-jarat-lelovesenek-vizsgalatanal  Blogger megj.: szerintem egy amatőr baromság Hoax tele tévedéssel.
aboveNEWMedRes! Juci'bácsi's ORWO/Forte dia-slide repro-photo collection from early 1980's. source: Aviation Week & Cosmonautica: Soviet Grond to Air missiles range  also Courtesy FREE!
above: NEW! HiRes! source: Pinterest - Infographic
 


http://www.whathappenedtoflightmh17.com/proof-the-russian-tv-satellite-photo-of-mh17-is-fake/
http://index.hu/kulfold/2014/11/14/malaj_gep_lelovese_ukrajna/
above: a fénykép árnyék problémás!
Hu. text: 2014. november 15.
Saját mostani megjegyzésem: Jóval alacsonyabban egy Szuhoj Szu-27 'Flanker' vadászgép látható 4-5 km-re. A repülése irány az utasszállító háta mögé mutat. A L-L rakéta ha egyáltalán volt ilyen szitu akkor a hajtóművek környékét irányozza be mint legerősebb hőforrást amennyiben IR vezérlésűt indítottak. Amennyiben félaktív lokátoros vezérlésű rakéta lett indítva így oldalról, az pedig a legnagyobb radarkeresztmetszet - visszaverő felület irányába megy, ami ilyenoldalsó célszög helyzetben nem a pilótafülke lesz. A 30 mm-es gépágyú lövészet az közelebbről kb. 1000 m-ről indulhatott. Repülés közben oldalra mozgó célra gépágyú (30 mm-essel) ilyen becsapódási sűrűséget nem lehet elérni ami a pilótafülkén látható (ezt egy HuAF JAS-39 'Gripen' kép is illusztrálja lejjebb). Talán 7,62 - 12,7 mm-es méretig produkálható ilyen becsapódási sűrűség. Főleg úgy nem hogy 90 fokos rákurzusnál (oldalt mozgó célnál) "kutyagörbén" - "üldözőgörbén" ('pursuit curve') kell követni és közelíteni a célpontot. Tehát nagyon minimális az esélye a megközelítően merőleges becsapódások nem beszélve, hogy ilyen sűrűn. - Valószínűleg a földön adták hozzá a lövés dekorációkat még a kivizsgáló csoport megérkezése előtt.
Bottom drawing: a "Kutyagörbe" (pursuit curve')












Hu. text: Saját Meglátásaim: kezdő bejegyzési időpont;
- A rettentően szomorú esemény sajnos a Liberális szabadelvű demokrácia, ilyen téren nem megfelelő működésének egyik kirívó megnyilvánulása. A tőke profit utáni hajszája itt is felülírta az emberek biztonságát. Bizonyíték arra, hogy mennyire elkényelmesedett a nyugat-európai bürokrácia és államhatalmi gépezet. – „Sajnos a fától nem látták az erdőt.” – Megnyugvóan el voltak foglalva a kicsinyes tiltakozásaikkal és az oroszok elleni szankciók bevezetésével. Holott az Állam elsődleges feladata az országa biztonságos működésének biztosítása. Hiába rendelkeztek megfelelő hírszerzési és felderítési információkkal a konfliktusokkal terhelt térségről az alkalmazásukat viszont már elfelejtették. Az igazi demokráciában a politikai és katonai szövetségek és haderők elsődleges feladata az országaik védelme melyben elsősorban az állampolgárok védelme a fő feladat, békében és háborúban egyaránt.
- A jelenlegi helyzetben a katonai és civil adminisztrációnak a rendelkezésre álló információk birtokában képesnek kellett volna korlátozó és tiltó intézkedéseket bevezetni erre a területre is. – Vagy is megtiltani a Holland és más állampolgárok felszállását erre a járatra de az ezt megelőzőekre is. Akár rendészeti eszközökkel is. Egyáltalán van e jogkörük és gyakorlatuk az ilyen helyzetek kezelésére? – Hol vannak a repülési szervezetek és hatóságok légitársaságok, utazási irodák biztonsággal foglalkozó szervezetei és emberei akik befolyással lettek volna egy ilyen rendszabályok állami ill. vállalati szintű bevezetésére? A katonai szervezeteknek Védelmi Minisztérium-nak, hogy-hogy nem volt képessége ennek a tragédiának a megakadályozására? Az EUROCONTROL mint fő irányító szervezet sem figyelt oda az eseményekre, nem úgy mint az USA – FAA aki megtiltotta ezen terület feletti repüléseket a saját gépeiknek. - Igen a gazdaságosság és nyereség realizálás eufóriájában ez már a feledés homályába merül, hogy gyorsan reagálni kellene az ilyen helyzetekre.
- Igaz az Ukrán légiirányítás és a repülési hatóság is hibás,hogy engedélyezte a zóna feletti nemzetközi átrepüléseket, gondolom az irányítási bevételkiesést elkerülendő, húzták ameddig lehet. Ez a  tragédia így jóval drágábban jön ki mintha megelőzték volna. Például egy biztonságosabb de hosszabb elkerülő útvonallal. Nyilván a biztosító társaságok fizetni fognak  amiben tönkre is fognak menni, hasonlóan a Maláj légitársasághoz. A KLM mint ebben a járatban együttműködő partner, majd fél évszázados tapasztalata, hol volt? Érthető, hogy a Maysia Airlines annyira nem érezhette a veszélyt, hiszen közel sem akkora repülési múlttal rendelkező ország mint Hollandia. De a majd háromszáz halálos áldozat pótolhatatlan veszteség, nem beszélve a családjaik és munkahelyeik elviselő áldozattá válásáról. Végül is ezen is csak a részes államok tudnak segíteni tetemes erőráfordítással.
- Az emberi figyelmetlenség az elkényelmesedett és bonyolult liberális állami bürokrácia, ezen „hatékonysági” mutatójának áldozatairól emlékezek meg ebben a bejegyzésemben.
2014. 07. 18-i kezdő gondolataim alapján: Juci’bácsi blogger

Maláj kormányfő: Bűnbakot csinálnak Moszkvából a maláj gép lelövése miatt;
Hu. text article by: index.hu/ DA 2019.06.20. 11:11
Bűnbakot csináltak Oroszországból a maláj utasszállító öt évvel ezelőtti lelövése miatt – közölte csütörtökön Mahathir Mohamed malajziai miniszterelnök, és kétségbe vonta az eset körülményeit vizsgáló holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport hitelességét. ..
A Malaysia Airlines utasszállító repülőgépét 2014 nyarán lőtték le a háború sújtotta Kelet-Ukrajna felett, a fedélzeten lévő mind a 298 ember meghalt, köztük 196 holland állampolgár. A nemzetközi nyomozócsoport szerdán közölte, hogy három orosz és egy ukrán állampolgár ellen adtak ki emiatt nemzetközi elfogatóparancsot.  ...  https://index.hu/kulfold/2019/06/20/malaj_kormanyfo_bunbankot_csinalnak_moszkvabol_a_malaj_gep_lelovese_miatt/
Thursday, July 17
6pm (Singapore time): Scheduled time of departure of Malaysia Airlines (MAS) flight MH17, a Boeing 777, from Amsterdam's Schiphol airport.
6.15pm: MH17 departs from Amsterdam, the Netherlands, carrying 283 passengers and 15 crew.
10.15pm: MAS confirms it received notification from Ukrainian Air Traffic Control (ATC) that it had lost contact with MH17 at 30km from Tamak waypoint, approximately 50km from the Russia-Ukraine border.
11.30pm: MH17 presumably crashes. MAS releases official tweet: "Malaysia Airlines has lost contact of MH17 from Amsterdam. The last known position was over Ukrainian airspace. More details to follow."
11.40pm: Moscow based news agency Interfax says Malaysian passenger airliner was shot down at altitude of 10km above eastern Ukraine.
They confirmed the location of a burning Malaysian plane in eastern Ukraine.
The Ukrainian Interior Ministry also confirmed that all passengers and crew are dead. The aircraft was "shot down" while cruising at an altitude of 30,000ft.
Igor Strelkov, military commander of pro-Russia separatists, posted on social media shortly before MH17's crash that rebel forces had brought down an Antonov An-26, an aircraft commonly used by Ukrainian forces, in the same area.
The airspace over eastern Ukraine has been and still is a no fly zone. The FAA issued a ban on operations over the area, however that ban only applies to planes flying between the altitudes of 26,000 and 32,000 ft. At the same time, the Ukranian Government reportedly shut down all civilian flights in the region under 7,900 meters or 26,000 ft. Ukrainian air traffic control assigned MH17 an altitude of 33,000ft, which complied with both no fly orders. 

above: Russian Defense Ministry's reportage about circumtainses disaster
Hu. text: Az oroszok azt állítják: egy ukrán vadászgépet láttak a maláj utasszállító mellett, viszont nem érzékeltek rakétaindítást.
Az orosz védelmi tárca állítása szerint a maláj utasszállító közelében, attól 3-5 kilométeres távolságra egy ukrán harci gép repült, s erre magyarázatot követel Kijevtől. Egyben jelezték: nem észleltek rakétaindítást a maláj utasszállító múlt csütörtöki kelet-ukrajnai katasztrófája idején.
Eltért az útvonaltól?
Andrej Kartopolov altábornagy, az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének vezetője közölte azt is, hogy repülési adatok szerint a Boeing 14 kilométerrel eltért az eredeti útvonalától, miután átrepült Donyeck felett, majd megpróbált korrigálni. Ennek a manővernek az okára azonban majd csak a fekete dobozok vizsgálata adhat magyarázatot – jelentette az ITAR-TASZSZ. A tárca azt is nyilvánosságra hozta, hogy miután a gép zuhanni kezdett, három perc telt addig, míg eltűnt a radar képernyőjéről.
Itt a BUK
Az orosz védelmi minisztérium hétfőn cáfolta, hogy Buk – NATO-kódnevén SA-11 – típusú légvédelmi rakétarendszereket vagy bármilyen más fegyvert szállított volna a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistáknak, ugyanakkor azt állítják: műholdfelvételek bizonyítják, hogy az ukrán hadsereg BUK légvédelmi rakétarendszereket mozgatott a délkelet-ukrajnai "népfelkelők" állásainak körzetében a maláj utasszállító katasztrófáját megelőzően, s annak napján, július 17-én is.
Hol a BUK?
Andrej Kartopolov altábornagy, az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének vezetője a moszkvai védelmi tárca szituációs központjában tartott sajtóértekezleten bemutatott három műholdfelvételt, amelyek szerint Buk légvédelmi üteg - az önjáró indítóállás és két utántöltő gépjármű - alig nyolc kilométerre északnyugatra Luhanszktól vett fel pozíciót. Donyeck mellett ugyanakkor rádiólokációs állomást fedeztek fel a műholdak, s a harmadik orosz felvétel szerint itt komoly légvédelmi erőt, közel 60 harcjárművet és különleges technikát vonultattak fel. A július 17-én - a katasztrófa napján - az orosz szputnyikok felvételei szerint Luhanszk körzetéből eltűnt a BUK, de az indítóállást felfedezték egy másik képen, Donyecktől 50 kilométerre keletre, Sahtyorszktól nyolc kilométerre délre.
"Felmerül a kérdés, hogy miért települt át a rakétaüteg közvetlenül a tragédia előtt a népfelkelők által ellenőrzött körzetek közvetlen közelébe? A területről július 18-án készült felvételek már azt mutatják, hogy az üteg elhagyta korábbi pozícióját" - hangoztatta az altábornagy. Kartapolov állítása szerint éppen július 17-én volt észlelhető a BUK légvédelmi rendszerek rádiólokációs tevékenységének megnövekedetett intenzitása.

Возможные варианты:
1.      Сбить ракетой “Земля - Воздух”.
2.      Сбить ракетой “Воздух - Воздух”
3.      Расстрелять из пушек истребителем.
4.      Протаранить истребителем.
5.      Взорвать изнутри.
6.      Спровоцировать ошибку экипажа.
7.      Внести на земле в fly-by-wire  (в электродистанционную систему управления -ЭДСУ) и/или  FMS (систему автоматического управления)  ложные команды которые приведут к гарантируемому разрушению самолета.
8.      Внести те же команды дистанционно, использую каналы со спутников и земли.
Рассмотрим версии  подробно.

Conflicting reports over crash location

FLIGHT LAST SEEN:
09:19AM
Lat/Lon: 48.1350 38.5030 (Rozsypne, Donetsk Oblast, Ukraine)
Course: 117°
Direction: Southeast
Speed kts/mph: 494/568
Altitude: 33,000 feet
http://flightaware.com/live/flight/MAS17/history/20140717/1000Z/EHAM/WMKK/tracklog
UPDATE 4:40pm EST
EDIS Number: VI-20140717-44581-UKR
Event type: Vehicle Accident
Date/Time: Thursday, 17 July, 2014 at 16:35 (04:35 PM) UTC
Last update: —
Cause of event:
Damage level: Unknown Damage level
Geographic information
Continent: Europe
Country: Ukraine
County / State: Volynska Oblast
Area: Near to Grabovo
City:
Coordinate: N 45° 10.434, E 19° 36.768
Number of affected people / Humanities loss
Foreign people: Affected is unknown.
Dead person(s): 295
A Malaysian airliner was shot down over eastern Ukraine by pro-Russian militants on Thursday, killing all 295 people aboard, a Ukrainian interior ministry official said. Raising the stakes in the East-West showdown between Kiev and Moscow, the official blamed “terrorists” using a ground-to-air missile and Ukraine’s prime minister called the downing of the flight from Amsterdam to Kuala Lumpur a “catastrophe”. A Reuters correspondent saw burning wreckage and bodies on the ground at the village of Grabovo, about 40 km (25 miles) from the Russian border in an area where pro-Russian rebels have been active and have claimed to have shot down other aircraft. The Boeing 777 came down near the city of Donetsk, stronghold of pro-Russian rebels, interior ministry official Anton Gerashchenko said on Facebook, adding it was “shot down with a Buk anti-aircraft system by terrorists” – the term the Kiev government uses for militants seeking to unite eastern Ukraine with Russia. The dead were 280 passengers and 15 crew. Malaysia Airlines said on its Twitter feed it had lost contact with its flight MH-17 from Amsterdam. “The last known position was over Ukrainian air space,” it said. A rebel leader said Ukrainian forces shot the airliner down. Ukrainian official said their military was not involved. Interfax-Ukraine quoted another Ukrainian official as saying the plane disappeared from radar when it was flying at 10,000 metres (33,000 feet), a typical cruising altitude for airliners. Ukraine has accused Russia of taking an active role in the four-month-old conflict in recent days and accused it earlier on Thursday of shooting down a Ukrainian Sukhoi Su-25 fighter jet – an accusation that Moscow denied. The military commander of the rebels, a Russian named Igor Strelkov, had written on his social media page shortly before the report of the airliner being downed that his forces had brought down an Antonov An-26 in the same area. It is a turboprop transport plane of a type used by Ukraine’s forces.
Данные по самолету (официальные):
9M-MRN Malaysia Airlines Boeing 777-2H6(ER) - cn 28419 / ln 394
Airframe Details
Construction Number (MSN) 28419
Line Number 394
Aircraft Type Boeing 777-2H6(ER)
First Flight 21. Mar 2002
Age 12.3 Years
Airframe Status Active
Operator History
Reg Aircraft Type Airline Engines
9M-MRN Boeing 777-2H6(ER) Malaysia Airlines 2x RR Trent 892
Config Delivered Remark
C35Y247 09. Apr 2002


above: Juci'bacsi's HiRes! scanned retro collection; Amsterdam Schipol with KLM McDonnell Douglas DC-8
KLM Royal Dutch Airlines Koninklijke Luchtvaart Maatschappij - Holland Királyi Légitársaság
above: NEW pic! KLM B-777-200ER  photo: Sebastian Hinca

EHAM - Amsterdam Schipol International Airport's main Terminal building
A KLM Királyi Légitársaság mely tagja az Air France–KLM-nek. A KLM központja az Amstelveen közeli Schiphol repülőtéren található. A KLM világszerte indít kereskedelmi- és teherjáratokat több mint 90 célállomásra. Ez a legrégebbi, eredeti nevén működő légitársaság. A KLM 33 000 alkalmazottat foglalkoztat.
A KLM és az Air France egyesülésével jött létre 2004-ben az Air France-KLM, mely francia törvények szerint jött létre, és központja a Párizs-Charles de Gaulle repülőtéren található. Mindkét légitársaság saját neve alatt folytatja tevékenységét. Az Air France-KLM a SkyTeam szövetség tagja, az Aeroflot, Aeroméxico, Air Europa, Alitalia, China Southern Airlines, Czech Airlines, Delta Air Lines, Kenya Airways, Korean Air és a Vietnam Airlines légitársaságok mellett. - A Malaysia Airlines-el közösen üzemeltetik a Kuala-Lumpur járatot.

above: Before departure; happy faces at Airport - Boldog arcok a repülőtéren az indulás előtt

EHAM - Amsterdam Schipol International Airport






above: No Higher!



above Right: source: http://www.seatguru.com
above: NEW! seating of B-777's classes  source: Waal Street Journal




the full luxury passenger cabin before entrance

MH## airline at EHAM's gate

above: In Take Off - Felszállásban the right pic; HiRes!

above: during in Take Off in B-777-300ER two seats cockpit

below: Jeppesen departure chart



above: scanned HiRes! Airliner map



above: Left; Storm and Lightning intensity in Europe during this time
 above & below: HiRes! Ukraine general map
above two: HiRes Big! general Ukrán map - térkép with airline route (Air Art Graphics made violet line)


Sacadar - Separatis warriors -  Oroszajkú szakadár harcosok
Igor V. Girkin, aka Igor Strelkov, in Sloviansk. Well known in Russia as a military reenactor...when there is no real war available. A veteran of Chechnya and a few other recent wars. He moved to Donetsk on 05/07/2014, after his fighters were forced to retreat south, abandoning Sloviansk and Kramatorsk to the Ukrainian Army.

Opposite military power


Military Power in Ukraine   above Left: www.informnapalm.org

above: HiRes Big! Ukraine Armed Forces organisation diagram   source: www.wikipedia.org

Két katasztrófa rövid időn belül

Hu. text: Fél éven belül a Malaysia Airlines két Boeing 777-es repülőgépével történt légi szerencsétlenség: március 8-án a Dél-kínai-tenger felett tűnt el az egyik repülőgép, míg csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lőttek le egyet.
A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba repülő 17-es járatát a 9M-MRD lajstromjelű Boeing 777-200-as teljesítette. Ez a repülőgép tizenhét éve pontosan ezen a napon repült először: 1997. július 17-én.
A gépen 247 turistaosztályú és 35 business osztályú ülés volt. A legfrissebb adatok szerint a repülőgépen 280 utas és a 15 fős személyzet volt.
A flightradar24.com oldal a repülőgéptől utoljára közép-európai idő szerint 15.21-kor kapott adatokat, 33 ezer láb magasságban: az utasszállító Donyecktől keletre, az orosz-ukrán határt keresztezte.
A március 8-án eltűnt MAH370-es járatot ugyanilyen típusú repülőgép teljesítette. A repülőgép Kuala Lumpurból Pekingbe tartott, majd a Dél-kínai-tenger fölött a légiforgalmi irányítás egy órával a felszállás után elvesztette vele a kapcsolatot, roncsait azóta sem találták meg. A fedélzeten 227 utas és 14 fős személyzet volt.
A Boeing 777-es először 1994-ben szállt fel, a legtöbb ilyen típusú repülőgépet az Emirates, a United Airlines és az Air France üzemelteti. A szélestörzsű, interkontinentális járatok üzemelésére kifejlesztett repülő változattól függően 314-550 utas szállítására alkalmas, hosszúsága 63-73 méter, szárnyfesztávolsága 64, magassága 18 méter. Legnagyobb felszállósúlya 247 és 300 tonna között változik, utazósebessége 490 csomó (905 kilométer óránként), meghajtásáról a Rollce Royce, a Pratt and Whittney, vagy a General Electric hajtóművei gondoskodnak. A Wikipedia szerint a 777-es típust a világ egyik legbiztonságosabb repülőgépének tartják.
A Malaysia Airlines Malajzia nemzeti légitársasága, 1947 óta működik, több mint 60 célállomásra repülnek 110 repülőgéppel. A tavalyi évet 1,1 milliárd ringgit adózás utáni veszteséggel zárták, idén az első félévben pedig nagyobb részben a 370-es járatuk eltűnése és az ebből fakadó bizalomvesztés miatt 59 százalékkal nőtt a veszteségük 443 millió ringgitre (30 milliárd forint). A légitársaság tizenhárom 777-est üzemeltetett, emellett hat darabbal rendelkeznek a világ legnagyobb utasszállító repülőgépéből, az Airbus A380-asból.
Az Amszterdami Nemzetközi Repülőtér (hivatalos nevén Amsterdam Airport Schipol) Hollandia legnagyobb forgalmú légikikötője, egyebek mellett a nemzeti légitársaság, a KLM bázisrepülőtere. Utasforgalma alapján Európa negyedik, a világ tizennegyedik legforgalmasabb repülőtere, 2013-ban 52,5 millió utast kezeltek.
Forráshttp://www.hir24.hu/kulfold/2014/07/17/lezuhant-egy-malaj-gep-ukrajnaban/


above: ATC - APP - Approach Control screen
above: Height and Airspace device as vertical of Ukraine FIR 
Hu. text: Szándékosan változtatták meg a Donyecktől 80 kilométerre, mintegy 10 kilométer magasságban lelőtt maláj utasszállító gép repülési útvonalát. Az alábbi képek a járat repülési útvonalát mutatják az utóbbi négy napban. Az első két nap repülési útvonalától 16-án letér a gép Donyeck irányába. Másnap, 17-én az előző nap sikere láttán még északabbra tolták ki a repülési útvonalat, hogy a NATO felderítő eszközei még közelebb repüljenek el a Luganszki Népi Köztársasághoz. Egy civil járatot használtak katonai felderítésre, emiatt vesztette életét a malajziai légitársaság gépének több mint 300 utasa.
A dolog legérdekesebb vonatkozása, hogy az amerikai légi irányítás még február 19-én parancsba adta, hogy a légi közlekedést tereljék el a Krím-félsziget fölötti légi folyosókról dél felé. A figyelmeztetést március 4-én is megismételték, újabb tájékoztatást adtak ki az ukrán légtérben kialakult veszélyzónákról, valamint ismételten felszólították a nyugati légi közlekedést, hogy a Krím-félsziget fölötti légi folyosókat ne használják, ehelyett megadták az útvonal módosításait kötelező jelleggel. A tiltás többedszeri módosítással azóta is érvényben volt, vagyis civil járat az érvényben lévő szabályozás miatt eleve nem repülhetett ott, ahol a maláj gépet lelőtték. Ebből két dolog következhet: vagy az említett járat egyáltalán nem volt civil, és a 300 civil áldozat csak fedőtörténet - a nyugati médiától kitelik -, vagy a NATO katonai felderítésre használta a civil járatot, élő pajzsként használva az utasokat, feltételezve, hogy a luganszki légvédelem nem fog lőni egy civil utasszállító gépre, így szabadon folytathatnak elektronikai felderítő tevékenységet. Akárhogy is nézzük, a nyugati média vagy hazudik, vagy járulékos veszteségként feláldoztak több mint 300 mit sem sejtő turistát az Oroszország elleni hadművelet érdekében.
Néhány perccel a malajziai Boeing lezuhanása előtt Ukrajnában a repülőgép közelében ukrán katonai repülőgépeket vettek észre. Ezt a Malaysia Airlines gépét kísérő spanyol diszpécser közölte Twitterében.
A diszpécser szavai szerint a katonai repülőgépek a 777-es közelében repültek el mindössze három perccel azelőtt, hogy a Boeing eltűnt volna a radarok képernyőjéről.
„Amikor a Boeing egyszerűen eltűnt a radarok képernyőjéről, a kijevi hatóságok közölték velünk, hogy a gép lezuhant. Hogyan szerezhettek erről tudomást oly hamar?” – írta mikroblogjában Carlos.
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_07_17/274769924/

ezt a járatot a KLM és a maláj légitársaság közösen üzemeltette, ezért könnyen lehet, hogy aki jegyet váltott, nem is tudhatta, hogy maláj vagy holland repülőgépre száll fel. És ha már itt tartunk: a hollandoknak is lehetett volna beleszólásuk abba, hogy a gép milyen útvonalon repül. A felelősség tehát, mint sok más esetben, megoszlik. Mindenkinek vállalnia kellene a rá eső részt. Szomorú történetek. Nem tanulunk belőlük.

Bár nem rávezető tiszt voltam, de számtalan célbefogást és imitált indítást vezényeltem le üpk-ként, vagy egyszerűen csak időszakos munkák után a komplexum felderítő és elfogó képességeit ellenőriztük le utasszállító gépeken nagyfrekvenciás és optikai üzemmódokban. Egy utas gép szinte semmivel nem téveszthető össze: a 777-nek akkora a hatásos visszaverő felülete, mint egy hadászati bombázónak. A 10 km-es egyenes vonalú, 300 m/s alatti állandó sebességű mozgást végző célt még egy kezdő rávti sem keveri össze mással. Persze én is hallottam 83-ban a Péter által elmondottakat Minszkben, de itt ez a "civilnek álcázott katonai felderítő" verzió elő sem került. A félaktív önrávezetés miatt a tüzelés során folyamatosan meg kellett világítani a célt, ezért szerintem a véletlen esetünkben erősen kérdéses. Ja, és a rávti fejét erősen püfölte a pk. (üpk) ha indítás előtt nem nyomott "zaprosz" gombot és nem jelentette, hogy a cél nem válaszol... A kérdés szerintem csak az, hogy ki akarta a gépet lelőni és milyen céllal. Itt viszont ismét elérkezünk Péter bejegyzéséhez, vagyis ez alighanem már politika, és az események megítélése már erősen szubjektív megvilágításba kerül. Bárki is tette, barbár és katonához méltatlan módon cselekedett.


 above: HiRes Big! Ukraine IFR chart with violet MH17's route by Air Art Graphics
 above twoHiRes BigUkraine VFR chart with violet MH17's route and Buk TELAR & crash site by AAG.

European aviation authorities have confirmed that the downed Malaysia Airlines Flight MH17 was flying 1,000 ft above what was judged to be dangerous airspace due to the ongoing conflict in the region.
Eurocontrol – the organisation charged with managing the European air transport network – said Flight MH17 had been travelling at Flight Level 330 – approximately 10,000 metres/33,000 feet – when it disappeared from radar.
“This route had been closed by the Ukrainian authorities from ground to Flight Level 320 but was open at the level at which the aircraft was flying,” it said.
All 280 passengers and 15 crew members on board a Boeing 777-200 aircraft died in the Malaysia Airlines crash in Ukraine, amid claims of a missile attack.
Malaysia Airlines flight MH17 just before it disappeared over Ukraine. Source: FlightRadar24
Malaysia Airlines said it had received notification from Ukrainian air traffic control Uksatse that it had lost contact with flight MH17 at 1415 (GMT) at 30km from TAMAK waypoint, approximately 50km from the Russia-Ukraine border.
“Flight MH17 operated on a Boeing 777 departed Amsterdam at 12.15pm (Amsterdam local time) and was estimated to arrive at Kuala Lumpur International Airport at 6.10 am (Malaysia local time) the next day,” it said.
TAMAK is the waypoint where the air routes L980 and L69 converge over the boundary between Dnipropetrovsk airspace in Ukraine and Rostov-on-Don airspace in Russia.
The aircraft which had been at cruise flight came down at Torez, near Shakhtersk, some 40 km (25 miles) from the Russia border. The area has been the scene of fighting between Ukrainian troops and pro-Russian rebels.
In a statement Malaysian prime minister Najib Razak said that according to information provided by Kiev air traffic control, the location of the aircraft’s emergency locator beacon is 48 degrees 7 minutes and 23 seconds North; 38 degrees 31 minutes and 33 seconds East.
He said that the aircraft’s flight route had been declared safe by the International Civil Aviation Organisation (ICAO) and that no distress had been made by the flight crew.
There has been a tense stand-off for some time in the war of the airways between Ukraine and the Russia Federation over who controls flights in and out of Crimea.
Earlier this year, UN aviation agency ICAO insisted that the right to provide air navigation services in international airspace over the Black Sea within the Simferopol flight information region (FIR) belonged exclusively to Ukraine.
On April 3 European Aviation Safety Agency issued a safety bulletin – accompanied by recommendations from both ICAO and Eurocontrol which oversees the regional aviation network – that airspace controlled by the Simferopol FIR should be avoided as more than one air traffic control agency controlling flights within the same airspace could have serious safety implications.
The United States’ Federal Aviation Administration also issued a Notice to Airman (NOTAM) prohibiting US airlines to operate in the airspace over the Crimean region, adjacent to the Black Sea and the Sea of Azov.
It said the unilateral and illegal action by Russia to assert control over Crimean airspace created the potential for conflicting air traffic control instructions from Ukrainian and Russian authorities and for potential misidentification of civil aircraft.
Ukrainian president Petro Poroshenko called the downing of Flight MH17 an act of terrorism and called for an international investigation into the crash.
In an official statement, the defense ministry of the Russian Federation denied any involvement in the air crash: “One should pay attention to the fact that Boeing 777 was conducting the flight beyond the range of air defence systems of the Russian Federation. The aircraft was flying in the airspace of Ukraine, under the control of its air traffic management system.”
Eurocontrol said the Ukrainian authorities have now informed it of the closure of all routes ‘from the ground to unlimited’ in the Dnipropetrovsk FIR in Eastern Ukraine. “All flight plans that are filed using these routes are now being rejected by Eurocontrol. The routes will remain closed until further notice,” it said.
The FAA added that it was in contact with US carriers following the crash of Malaysia Airlines Flight MH17 and confirmed that carriers have voluntarily agreed not operate in the airspace near the Russian-Ukraine border. “The FAA is monitoring the situation to determine whether further guidance is necessary,” it said.
That will have a severe impact on Europe-South East Asia flights as Nico Voorbach, president of the pilots organisation European Cockpit Association, pointed out: “The route flown by the lost Malaysian aircraft is the most common route for flights from Europe to South East Asia.”
It has been a route avoided by Australian carrier Qantas for several months as separatist fights in the region intensified. Prior to the conflict in Ukraine, there were about 300 to 400 daily flights over the region, although in recent months, that has fallen to around 100 a day. Hong Kong’s Cathay Pacific said it had not flown over the area for some time while Singapore Airlines said it no longer used Ukrainian airspace.
Airlines industry chief Tony Tyler of IATA said: “No airline will risk the safety of their passengers, crew and aircraft for the sake of fuel savings. Airlines depend on governments and air traffic control authorities to advise which air space is available for flight, and they plan within those limits.  It is very similar to driving a car. If the road is open, you assume that it is safe. If it’s closed you find an alternate route.  Civil aircraft are not military targets. Governments agreed that in the Chicago Convention. And what happened with MH17 is a tragedy for 298 souls that should not have happened in any airspace.”
ICAO said it was not responsible for issuing warnings about potential dangers such as military conflicts, saying that duty fell to individual nations. “ICAO does not declare airspace safe or unsafe or undertake any other direct operational responsibilities with respect to civilian air services,”it said. “It is always the responsibility of our sovereign member states to advise other states of potential safety hazards.”
Eurocontrol said a grouping of European air traffic control agencies called the European Aviation Crisis Coordination Cell is being activated to coordinate the response to the impact of the airspace closure.
above: MH17's Flying Route chart thorough EFIRs
Hu. text: A maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatának 298 halálos áldozatot követelő tragédiája óta már lényegében minden légitársaság bejelentette, hogy elkerüli a térséget. Először az európai légi szállítók döntöttek így, majd néhány órával később az Egyesült Államok légügyi hatósága (FAA) tiltotta meg az amerikai társaságoknak, hogy áthaladjanak Kelet-Ukrajna felett.
Bár a harcok nehézfegyverzettel már régóta zajlottak a térségben, kifejezett tiltás nemzetközi szinten csütörtök estig nem volt érvényben Kelet-Ukrajnára sem, legalábbis 10 ezer méter felett.
Az Eurocontrol NOTAM jelzéssel ad ki tiltó rendelkezést, ez azonban csak azon országok légitársaságaira kötelező, amelyek tagjai a szervezetnek. Malajzia nem része, de az ország légitársasága minden bizonnyal figyelembe vette volna, ha lett volna az Eurocontrol részéről ilyen tiltás. A szervezet azonban csak 9700 méterig adott ki NOTAM jelzéssel tiltást. Természetesen a légitársaságok saját hatáskörben is rendelkezhettek volna az útvonalak módosításáról, ahogyan azt korábban néhány járat már megtette, elkerülve Kelet-Ukrajnát.
„Ez sokkal olcsóbb, mint amekkora kárral jár a gép elvesztése” – mondta Oleg Pantyelejev. Az Aviaport.ru légügyi portál főszerkesztője szerint a kockázat felismeréséhez az kellett volna, hogy az ukrán hatóságok egyértelmű információkkal szolgáljanak arról, hogy milyen légvédelmi rendszereket szereztek a szeparatisták, vagy akár arra, hogy a terrorelhárító akcióban az ukrán hadsereg milyen fegyvereket kész bevetni. (Hiszen 2001-ben már megtörtént, hogy egy hadgyakorlaton az ukrán erők egy civil gépet semmisítettek meg a Fekete-tenger felett.)
Végső soron maga a pilóta is dönthet az útvonal módosításáról – mondta Pantyelejev.
above: HiRes! ACC - Airspace Control Center

above: Ukrainan ATC
Hu. text: A 25 több, mint 10
Katonai szakértők szerint érthetetlen, hogy az Eurocontrol miért csak 9,7 kilométeren húzta meg a határt, amikor nem volt titok, hogy a kelet-ukrán szeparatistáknak is van Buk légvédelmi rendszerük. Ennek a hatótávolsága ugyanis 25 kilométer magasságig terjed.
Felvethető a szervezet felelőssége is. Az Eurocontrol brüsszeli sajtóosztályán későbbre ígértek választ kérdésünkre, hogy miért nem tiltották meg teljesen a repülést Kelet-Ukrajna felett. Függetlenül a légvédelmi fegyverektől ugyanis a polgári repülőgépek biztonságát az is veszélyeztette, hogy Donyeckben már hónapok óta nincs légi irányítás, a dnyipropetrovszki radarok hatótávolsága oda már nem ér el, így a gépek egy rövid ideig, Donyeck megye felett lényegében egy „fekete lyukban” repültek.

above: pedestal left; HiRes!

Largest Long-Range Twin-Engine Jetliner

The 777-300ER extends the 777 family's span of capabilities, bringing twin-engine efficiency and reliability to the long-range market. The airplane carries 365 passengers up to 7,930 nautical miles (14,685 km).
Boeing incorporated several performance enhancements for the 777-300ER, extending its range and payload capabilities. Excellent performance during flight testing, combined with engine efficiency improvements and design changes that reduce drag and airplane weight, contributed to the increased capability. The benefits were also applied during development of the 777-200LR and the 777 Freighter.

Longest Range Commercial Airplane in the World

One of the newest members of the 777 family, the 777-200LR Worldliner has the capability to connect virtually any two cities in the world nonstop. It will carry more passengers and more revenue cargo farther than any other jetliner. Also, the 777-200LR can carry a full cargo load on routes where other airplanes are payload limited. This gives airlines the capability to carry the same number of passengers farther and with additional revenue-generating cargo.
Provisions for up to three optional fuel tanks have been added in the aft cargo area of the 777-200LR to be able to fly a range of 9,395 nautical miles (17,395 km) with full passenger payload (301 passengers). The 777-200LR adds value to the 777 family, and particularly complements the popular 777-200ER. On long-range routes served by the 777-200ER, the 777-200LR provides an additional 47,250 pounds (21,430 kg) of revenue cargo capability. The 777-200LR also serves as the platform for the Boeing 777 Freighter, the world's largest, most capable twin-engine freighter. The first 777 Freighter entered service in February 2009.
http://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_777         http://www.deltava.org/library/B777%20Manual.pdf
http://www.airliners.net/aircraft-data/stats.main?id=107

above: HiRes!
Suzanna Darcy B-777 Captain Boeing
Chief-TestPilot First Officer right-seat
above: Left; HiRes! B-777's dashboard and Autopilot Control Panel 

HiRes! B-777-300ER dashboard with overhead panel - Flightdeck, Flightstore
above: HiRes! ovhd. panel from Flight sym.
above: Communicationn antennas

Specifications by model
Model
777-200
777-200ER
777-200LR
777 Freighter
777-300
777-300ER
777-8X
777-9X
Cockpit crew
Two
Seating capacity,
typical
314 (3-class) 400 (2-class)
440 (maximum)
N/A
(cargo)
386 (3-class) 451 (2-class)
550 (maximum)
353 (3-class)
407 (3-class)
Length
209 ft 1 in (63.7 m)
242 ft 4 in (73.9 m)
228 ft 2 in (69.5 m)
250 ft 11 in (76.5 m)
Wingspan
199 ft 11 in (60.9 m)
212 ft 7 in (64.8 m)
199 ft 11 in (60.9 m)
212 ft 7 in (64.8 m)
Unfolded: 235 ft 6 in (71.8 m)
Folded: 212 ft 8 in (64.8 m)
Wing sweepback
31.64
TBA
Tail height
60 ft 9 in (18.5 m)
61 ft 1 in (18.6 m)
60 ft 8 in (18.5 m)
64 ft 6 in (19.7 m)
Cabin width
19 ft 3 in (5.87 m)
19 ft 7 in (5.97 m)
Fuselage width
20 ft 4 in (6.20 m)
Maximum cargo capacity
5,720 cu ft (162 m3)
32× LD3
23,051 cu ft (653 m3)
37× pallets
7,640 cu ft (216 m3)
44× LD3
40× LD3
48× LD3
Operating empty weight
297,300 lb
(134,800 kg)
304,500 lb
(138,100 kg)
320,000 lb
(145,150 kg)
318,300 lb
(144,400 kg)
353,800 lb
(160,500 kg)
370,000 lb
(167,800 kg)
TBA
Maximum landing weight
445,000 lb
(201,840 kg)
470,000 lb
(213,180 kg)
492,000 lb
(223,168 kg)
575,000 lb
(260,816 kg)
524,000 lb
(237,680 kg)
554,000 lb
(251,290 kg)
TBA
Maximum takeoff weight
(MTOW)
545,000 lb
(247,200 kg)
656,000 lb
(297,550 kg)
766,000 lb
(347,500 kg)
766,800 lb
(347,800 kg)
660,000 lb
(299,370 kg)
775,000 lb
(351,500 kg)
Typical cruise speed
Mach 0.84 (560 mph, 905 km/h, 490 knots) at a cruise altitude of 35,000 ft (11,000 m)
TBA
Maximum speed
Mach 0.87 (~200) Mach 0.89 (~300) (590 mph, 950 km/h, 512 knots) at a cruise altitude of 35,000 ft (11,000 m)
TBA
Maximum range
(at maximum payload)
5,240 nmi
(9,700 km, 6,027 mi)
7,725 nmi
(14,310 km, 8,892 mi)
9,380 nmi
(17,370 km, 10,793 mi)
4,900 nmi
(9,070 km, 5,636 mi)
6,005 nmi
(11,120 km, 6,910 mi)
7,930 nmi
(14,690 km, 9,128 mi)
> 9,300 nmi
(17,224 km, 10,702 mi)
> 8,200 nmi
(15,186 km, 9,436 mi)
Takeoff distance at MTOW
(at sea level, ISA)
8,000 ft
2,440 m
11,100 ft
3,380 m
9,200 ft
2,800 m
9,300 ft
2,830 m
10,600 ft
3,230 m
10,000 ft
3,050 m
TBA
Maximum fuel capacity
31,000 US gal
(117,348 L)
45,220 US gal
(171,177 L)
47,890 US gal
(181,283 L)
45,220 US gal
(171,177 L)
47,890 US gal
(181,283 L)
TBA
Service ceiling
43,100 ft (13,140 m)
Engine (×2)
PW 4077
RR 877
GE90-77B
PW 4090
RR 895
GE90-94B
GE90-110B1
GE90-115B1
PW 4098
RR 892
GE90-92B/-94B
GE90-115B1
GE9X
Thrust (×2)
PW: 77,000 lbf (342 kN)
RR: 76,000 lbf (338 kN)
GE: 77,000 lbf (342 kN)
PW: 90,000 lbf (400 kN)
RR: 93,400 lbf (415 kN)
GE: 93,700 lbf (417 kN)
GE −110B: 110,100 lbf (490 kN)
GE −115B: 115,300 lbf (512 kN)
PW: 98,000 lbf (436 kN)
RR: 93,400 lbf (415 kN)
GE: 92,000/93,700 lbf (409 kN/418 kN)
GE: 115,540 lbf (514 kN)
GE: 105,000 lbf (470 kN)
Notes: Data for the 777X are preliminary.
Sources: Boeing 777 specifications, Boeing 777 Airport planning report, and other sources.
above: Cutaway graphic of B-777-300   source; Flight International Magasin

The 777-200LR Worldliner and 777-300ER (Extended Range) are two new long-range airplanes that Boeing developed to offer airlines additional flexibility in serving the nonstop routes that passengers demand. The 777-300ER entered service in May 2004 and the 777-200LR followed in March 2006.

above: NEW pic! HiRes' Juci'bacsi's scanned production from Air France onBoard Magazine 2014.




above: HiRes! schema RR-Trent

... after entrance in passenger cabin is very calm and luxury comfortable  and seem very safety....




the crew's rest on top of airframe's cabin
  above & belowNEWNoHigher! World famous Hi-Tech Cartoon-Paper model
aboveNEW pic! HiRes' Juci'bacsi's scanned production from Air France onBoard Magazine 2014.




Orosz lapok a tragédia következményeiről:
Hu. text: A Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilap hétfőn arról írt, hogy bár egyelőre nem tudni, ki a felelős a malajziai utasszállító repülőgép katasztrófájáért, a Nyugat sietősen Oroszországot vádolta meg. A történteket ugyanakkor csak egy független vizsgálat derítheti ki, amelyet a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) égisze alatt végeznek el - vélekedett a lap.
A Nyezaviszimija Gazeta által megkérdezett nyugati szakértők szerint a Malaysia Airlines járatának katasztrófája alapvetően megváltoztatja a több hónapja tartó ukrajnai konfliktus jellegét, immáron nem belső ukrán válságról, hanem valódi háborúról van szó a kijevi hatóságok és az Oroszország által támogatott erők között.
Az Ukrajnában lezuhant malajziai Boeing 777-es körüli helyzet a világpolitika kulcsfontosságú tényezőjévé válik - állította a Kommerszant című napilap. Nemcsak az függ a vizsgálat lefolytatásától, hogy megtalálják a felelősöket, hanem az orosz-nyugati kapcsolatok jövője is. Éppen ezért az Oroszország érdeke, hogy a tragédiát független vizsgálat tárja fel, amelynek eredményeit az egész világon elfogadják - véli az újság.
Az ügy azonban nem zárul le az ICAO-vizsgálattal sem - hangsúlyozta a lap által megszólaltatott Szergej Oznobiscsev, az orosz Stratégiai Értékelések Intézetének igazgatója. Szerinte nyilvánvaló, hogy annak eredményét az egyik vagy a másik fél vitatni fogja. Emellett az Oroszországra nehezedő nyomás bármelyik esetben tovább fokozódik.
A Vedomosztyi szerint a malajziai utasszállító katasztrófáját követően az orosz-ukrán szembenállás elveszítette helyi jellegét és a nemzetközi politika tényezőjévé vált. Eddig a szárazföldi Európa vezetői sokkal visszafogottabban léptek fel, mint az amerikaiak vagy a britek. A tragédia azonban kikényszeríti, hogy az európaiak sokkal nyíltabbak legyenek.
A lap szerint Oroszországnak meg kell kezdenie a bizalom helyreállítását az európai kapcsolatokban. Az egész világ figyelme ugyanis a katasztrófa vizsgálatára összpontosul, amely valójában még el sem kezdődött. "Oroszországtól sok minden függ (a vizsgálat lefolytatásában). Lassítását, a baleset helyszínére történő eljutás akadályozását, a világ úgy értelmezi majd, hogy (az oroszok) valamit el akarnak titkolni" - vonta le következtetését a Vedomoszty
  • Kelet-Ukrajnában, csütörtök kora este lezuhant egy Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó malajziai utasszállító, fedélzetén 295 emberrel.
  • Az áldozatok közül 80 gyermek. A roncsok és a holttestek tizenöt kilométeres körzetben szóródtak szét.
  • Kijev szerint a szeparatisták semmisítették meg a 10 kilométeres magasságban repülő gépet, a kelet-ukrán szakadárok az ukrán hadsereget vádolják.
  • Egy hangfelvétel tanúsága szerint a szeparatisták egy ukrán katonai szállítót akartak lelőni, tévedésből érte a találat a polgári gépet. A felvétel hitelességégét nem lehet megerősíteni.
  • Petro Porosenko ukrán elnök felvetette, hogy lehetővé kell venni külföldi erők bevonását a szeparatisták elleni harcokba.
  • Szinte minden légitársaság közölte: nem repülnek Kelet-Ukrajna fölé. Az ukrán légteret részlegesen lezártnak nyilvánította az Eurocontrol is.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a tragédia kapcsán telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel.
  • Ukrajna szerint a szeparatisták ellehetetlenítik a történtek kivizsgálását. A kelet-ukrán fegyveresek a fekete dobozt is megtalálták, de nem adják át a kijevi hatóságoknak, inkább Moszkvába küldenék.
  • Péntek délelőtt összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.
  • Megtalálták pénteken a gép második fekete dobozát is. 
A földbe csapódott egy malajziai utasszállító Ukrajnában az orosz határ közelében, a Kelet-Ukrajnában harcoló kijevi vezetés és az oroszbarát szeparatisták egymást vádolják a gép lelövésével. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépen utazó 280 utas és 15 fős személyzet közül senki sem élte túl, és ukrán belügyi források szerint a becsapódás helyszínén is többen meghalhattak, így több mint 300 áldozat lehet.
Az utasok többsége egy AIDS-konferenciára tartott, amit Melbourne-ben rendeznek. Az ötnapos tanácskozás vasárnap lesz, amelynek előadói között van Bill Clinton volt amerikai elnök is. A konferenciára több ezer tudóst és aktivistát várnak, hogy megvitassák a HIV-fertőzés, valamint a szerzett immunhiányos betegség (AIDS) elleni harc aktuális kérdéseit. Vélhetően az áldozatok között van Joeo Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke is. Egy amerikai professzor és aktivista, Gregg Gonsalves ugyancsak a Twitteren azt írta, sok társa tartózkodott a gépen, amely Kuala Lumpur után az ausztráliai Perthbe ment volna tovább. Köztük említette Lange nevét is.
A repülőn 298-an voltak, a rendelkezésre álló információk szerint a legtöbben - 154-en - hollandok.
Az ukrán miniszterelnök vizsgálatot indított. Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi. Az Eurocontrol, az európai légügyi hatóság csütörtök este elrendelte a polgári légi közlekedés gépeire vonatkozó teljes ukrán légtérzárat.
A Schiphol repülőtér vezetője, Jos Nijhuis, a Malaysia Airlines elnökhelyettese, Huib Gorter és a hollandiai maláj nagykövet, Fauziah Binti Mohd Taib azon a repülőtéren tartott sajtótájékoztatót, ahonnan a gép indult. Itt derült ki, hogy a legtöbb áldozat holland volt. A legfrissebb adatok szerint 173 holland állampolgár halt meg a katasztrófában.
Máshol is előfordul, hogy a gépek konfliktusos zónák felett repülnek el, de ott, ahol 30 kilométer magasra is feljutó rakétákkal rendelkeznek a felkelők, meglepő, hogy a légi folyosók bezárásának jogával bíró Eurocontrol nem volt óvatosabb. - Csütörtök óta nyilvánvaló, hogy Kelet-Ukrajna felett tízezer méteren sem lett volna szabad repülnie egyetlen polgári gépnek sem, bár ezt a magasságot általában már a felszínen zajló konfliktusoktól biztonságosnak szokták tekinteni. Nem véletlen, hogy Ukrajna – azok után, hogy korábban már két katonai gépét is lelőtték az oroszbarát kelet-ukrán szeparatisták – 9,7 kilométeren húzta meg a határt, amely alatt megtiltotta, hogy polgári gépek repüljenek Kelet-Ukrajnában. (A donyecki nemzetközi repülőtér a terrorelhárító akció miatt már régóta nem működik, így a térségbe érkező gépekkel eleve nem kellett számolni.)



The rebell Strela with
home-made energy battery
Igla- Бойовики батальйону «Схід» 
з ПЗРК під час військових навчаннях 
на тренувальній базі під Донецьком, 
1 червня 2014 року. "Igla" Infra-red guided 
anti-aircraft man portable missile system 
(MPADS)





above: NoHigher!  S-125 education

Hu. text: Blogger megjegyzése: A repülőt valószínűleg egy orosz gyártású 'Buk' vagy Sz-300-as légvédelmi rakétával lőtték le, ezek üzemeltetéséhez azonban szakképzett személyzet kell, mivel egyáltalán nem könnyű eltalálni egy 10 ezer méteres magasságban repülő gépet. - Az alapszintű kiképzésükhöz minimum 1 év szükséges, feltételezve a megfelelő iskolai és szakmai előképzettséget. (Blogger)

2K12 "Kub" -'Cube' - "Kocka" 3M9 missile



3M9M Gainful Cutaway (via Vestnik-PVO)
1
1SB4M CW monopulse semi-active homing seeker with Doppler closure rate capability
2
3E27 CW radio two channel proximity fuse (30 m nominal radius)
3
3N12 57 kg blast-fragmention warhead
4
1SB6M Autopilot
5
Ramjet intake ducts
6
9D16K sustainer solid gas generator charge (67 kg LK-6TM reducing propellant)
7
Frangible seals
8
Boost stage solid propellant charge (172 kg VIK-2 propellant)
9
Exhaust nozzle
10
Cruciform tailfins
11
Cruciform wing
above: cutaway "Kub" SA-6 'Gainful' SAM in air defense museum

above: Der aufbau de 'Kub' Flugkörpers

NIIP 2K12 Kub/Kvadrat
  Self Propelled Air Defence System / SA-6 Gainful
  НИИП Cамоходный Зенитный Ракетный  Комплекс 2К12 Куб/Квадрат
  

Background

The 2K12 Kub Surface to Air Missile system was developed for PVO-SV (Soviet Army Air Defence) and other Warpac Armies to perform a role analogous to that of the S-125 / SA-3 Goa in the service of the PVO. As such it was to supplement the larger and longer ranging 2K11 Krug / SA-4 Ganef with  low altitude coverage. Design objectives were similar but more ambitious than those for the S-125 / SA-3 Goa: destruction of aircraft at speeds between 420 m/s to 600 m/s (820 KTAS to 1,200 KTAS), at altitudes between 100 to 200 m (~300 to 600 ft AGL) and 5 to 7 km (16,4 kft to 23 kft), at ranges of up to 20 km (~11 NMI), with a single shot Pkof 0.7.
Development was authorised in 1958, with the system design assigned to what is now the Tikhomirov NIIP, and the missile design to what is now Vympel. The design was to be self propelled and highly mobile, like the 2K11 Krug / SA-4 Ganef, but using a lightweight tracked chassis similar to that used by the ZSU-23/4P Shilka SPAAG.
The ambitious specifications and the use of immature technology, such as the Continuous Wave (CW) semi-active homing missile seeker, and solid propellant ramjet sustainer powerplant, resulted in a troublesome and protracted development process. Problems with the seeker and the powerplant resulted in numerous test failures, with the design only achieving IOC in 1967-1968, a decade after the launch of the project. Production continued until 1983, when the 9K37 Buk / SA-11 Gadfly replaced it in production.
The design concept was for a single self-propelled 1S91 engagement radar system, with an integrated acquisition radar, controlling a group of four 2P25 series Transporter Erector Launcher (TEL) vehicles, each with three 3M9 series missile rounds. This battery structure would be supported by several 2T7 transloader/transporters, carried on the ZiL-157 truck.
The 1S91 engagement radar system used two stacked turrets, the lower of which mounted the acquisition radar, and the upper the fine tracking and CW illuminator radar. This allowed the system to acquire targets and perform coarse tracking with the acquistion radar, and then perform fine tracking and illumination with the second radar. This provided much greater autonomy compared to the 2K11 Krug / SA-4 Ganef which like the PVO systems, required a separate acquistion radar and datalinks to cue the engagement radar.
A number of variants were developed over the production life of the system.
The first of these was the 2K12M Kub M1, which included a greater engagement envelope,  a missile seeker with better ability to defeat seduction countermeasures, the capability to interrupt radar emissions in order to evade AGM-45 Shrike ARMs, and support for an ARM decoy. It was initially deployed in 1973.
In 1976, the 2K12M3 Kub M3 was introduced, with further incremental improvements against the M1 variant, especially in missile speed and a cited capability to defeat an 8G target.
The final 2K12M4 Kub M4 variant was a hybridised 1978 design, with the 1S91M3 radar system being capable of controlling the 2P25M3 and SA-11 9A38 TELs and guiding the 3M9 and SA-11 9M38 missiles. The 9A38 TEL variant was also capable of carrying the 3M9 missile and providing terminal tracking and illumination using the 9S35 Fire Dome radar on the TEL.
Export variants, usually marketed under the name 2K12E Kvadrat, appeared in the Middle East following the War of Attrition. The combat debut of the 2K12 / SA-6 was during the Yom Kippur war of 1973. The superior low altitude performance of the weapon, and its new CW semi-active missile seeker resulted in a much higher success rate compared to the earlier S-75 / SA-2 Guideline and S-125 / SA-3 Goa systems. While exact losses continue to be disputed, around 40 aircraft are usually cited as lost to SAM shots, and the 2K12 / SA-6 proved most effective of the three weapons.
The 2K12 Kub/Kvadrat / SA-6 Gainful is a fully mobile system, capable of shooting and scooting in 5 minutes. The system was however often deployed from fixed revetments during Middle Eastern conflicts.
The system never repeated its initial success in subsequent conflicts, in part because examples were captured and analysed during the 1970s and 1980s. The US widely deployed the ALQ-162 Compass Sail CW jammer specifically to defeat this system. Conflicts in which the weapon was known to have been used include the Angolan intervention by Cuba, the Chad conflict, the 1982 Israeli invasion of Southern Lebanon, the Desert Storm and subsequent Northern/Southern Watch operations, and the 1999 Allied Force campaign.

2K12 Technical Data



Куб/Kub

Куб-М1/Kub M1

Куб-М3/Kub M3

3уб-М4/Kub M4
Зона поражения, км
Engagement Envelope [km]
- по дальности
- in range

6-8...22

4...23

4...25

4...24**
- по высоте
- in altitude

0,1...7(12*)

0,08...8(12*)

0,02...8(12*)

0,03...14*
- по параметру
до 15

до 15

до 18

до 18
Вероятность поражения
Kill Probability [-]
- истребителя одной ЗУР
- fighter using a single SAM

0,7

0,8...0,95

0,8...0,95

0,8...0,9
- вертолета
- helicopter

-

-

-

0,3...0,6
- крылатой ракеты
- cruise missile

-

-

-

0,25...0,5
Макс цель поражаемых целей, м/с
Max speed of destroyed target [m/s]

600

600

600

600**
Время реакции, с
Reaction time [sec]

26...28

22...24

22...24

24**
Скорость полета ЗУР, м/с
SAM velocity [m/s]

600

600

700

700**
Масса ракеты, кг
Missile mass [kg]

630

630

630

630**
Масса боевой части, кг
Warhead mass [kg[

57

57

57

57**
Канальность по цели
Engagement concurrency

1

1

1

2
Канальность по ЗУР
SAM concurrency

2...3

2...3

2...3

до 3
Время развертывания (свертывания), мин
Stow/deploy time [min]

5

5

5

5
Число ЗУР на боевой машине
SAMs per TEL

3

3

3

3
Год принятия на вооружение
Year of IOC

1967

1973

1976

1978
Source: Vestnik-PVO


sourcehttp://www.ausairpower.net/APA-2K12-Kvadrat.html

References/Sources
Said Aminov, Vestnik PVO, URL: http://pvo.guns.ru
Peter Skarus, Peter's ADA - Theorie und Grundlagen der Fla, URL: http://peters-ada.de/
Ralf Wagner, Fla-Rakete 3M9, Flak-11 Die Truppen-luftabwehr (TLA) der 11. MSD, URL: http://www.flak11.de/2K12-Start.htm
H. Kaiser, Raketen- und Waffentechnischer Dienst im Kdo. MB III, URL: http://www.rwd-mb3.de/pages/3m9_a.htm
H. Kaiser, Raketen- und Waffentechnischer Dienst im Kdo. MB III, URL: http://www.rwd-mb3.de/pages/3m9_b.htm

The 1S91 fully mobile engagement radar system comprises two independently steerable radar systems. The lower 1S11 with a paraboloid section antenna and stacked feeds is used to acquire and track multiple targets in azimuth and elevation. The upper 1S31 is used for precision target tracking and illumination of targets for semi-active missile homing guidance.
A more detailed discussion can be found under Engagement and Fire Control Radars.
above: NEW! HiRes! Scale 1:48 2K12 "Kub" - 'Gainful' -TEL (Polish) Mosonmagyaróvár Model - Maquette exhibition 2008.  photo: Kaszás Csaba
NEWMedRes! Juci'bácsi's ORWO/Forte 'Zenit-E' "Helios" & dia-slide repro-photo collection from above: My Zoli Father photo on 1985. april 4. milirary parad on Budapest, Dózsa Gy. út.-alley   below: early1980's. source: DDR-NVA 'Armee Rundschau' magazine  also Courtesy FREE!
above: similar early missile SAM basic of AEGIS system at
US Navy RIM-66C MR SM-2 Standard SAM. Mass 708 kg, Length 4.72 m, Diameter 0.343 m,  Range ~40 nautical miles (US DoD)

Cамоходный Зенитный Ракетный  Комплекс 9К37М1 Бук 

Type:
Surface -to- Air
Year:
1983
Range (km):
3- 32
Ceiling (km):
0.015- 22
Weight (kg):
690
Lenght (m):
5.55
Speed (m/sec):
900 (3 M)
Type of seeker:
-
Weight of warhead:
70 kg
Number of missiles:
4
«Бук» (индекс ГРАУ — 9К37, по классификации МО США и НАТО — SA-11 Gadfly (англ. овод) и его модификации «Бук-М1» (9К37Ми 9К37М1) — самоходный зенитный ракетный комплекс, предназначенный для борьбы с маневрирующими аэродинамическими целями на малых и средних высотах (от 30 м до 14—18 км), в условиях интенсивного радиопротиводействия.

История создания

13 января 1972 годапо правительственному постановлению СССРбыли начаты работы над новым зенитным ракетным комплексом 9К37 «Бук» на замену комплексу 2К12 «Куб». Головным разработчиком комплекса был назначен Научно-исследовательский институт приборостроения имени В. В. Тихомирова под руководством главного конструктора А. А. Растова. В 1972 годубыли начаты работы по созданию нового ЗРК 9К37 «Бук». Принять на вооружение комплекс планировалось в 1975 году, для ускорения работ, принятие на вооружение было решено разделить на два этапа. Первый этап предусматривал введение в состав комплекса 2К12 «Куб-М3» самоходной огневой установки 9А38с ракетами 9М38в каждую батарею. В таком виде в 1978 годуна вооружение был принят ЗРК 2К12М4 «Куб-М4». Второй этап предполагал полное принятие всего комплекса в составе станции обнаружения 9С18, командного пункта 9С470, самоходной огневой установки 9А310, пуско-заряжающей установки 9А39и ЗУР 9М38. Совместные испытания комплекса были начаты на полигоне Эмба в ноябре 1977 годаи продолжались до марта 1979 года, после чего комплекс в полном составе был принят на вооружение.



above: The 2K12M4 Kub M4 was a variant which was for all intents and purposes a compatible hybrid with the 9M38 Buk / SA-11 Gadfly. Depicted a 9A38 TEL with 9S35 Fire Dome track/illuminate radar and 3M9M3 rounds (RuMoD image).


NATO-kód                                                    9K37 Buk: SA–11 Gadfly 9k37M1–2 Buk M1–2: SA–17 Grizzly
GRAU-kód                                                    9K37
Funkció                                                         Légvédelmi rakéta
Szolgálatba állítás                                         1979.

Irányítás                                                        Félaktív lokátoros önirányítás
Robbanótöltet                                               70 kg repesz-romboló
Gyújtó                                                            Rádiós közelségi gyújtó
Méret- és tömegadatok
Hossz                                                             5,55 m
Törzsátmérő                                                  0,4 m
Indulótömeg                                                  690 kg
Repülési jellemzők
Max. sebesség                                              3 Mach (9K37)
Hatótávolság                                                 4-30 km
Legnagyobb repülési magasság                   14 000 m
Háromnézeti rajz

9К37М1 «Бук-М1»

Сразу после принятия ЗРК 9К37, по постановлению ЦК КПСС и Совета министров СССР в 1979 году были начаты работы по дальнейшей модернизации комплекса. Испытания модернизированного комплекса были проведены в 1982 году. По их результатам ЗРК «Бук-М1» был принят на вооружение. Анализ результатов испытаний показал, что по сравнению с базовым вариантом зона поражения была значительно увеличена, вероятность поражения крылатых ракет ALCM не менее 40 %, вертолёты «ХьюКобра» сбиваются с вероятностью от 60 до 70 %, зависшие вертолёты на дальностях от 3,5 до 10 км могут быть поражены с вероятностью от 30 до 40 %. Введена возможность распознавания трёх классов целей: самолёта, вертолёта, баллистической ракеты. Внедрены технические и организационные мероприятия для эффективного противодействия противорадиолокационным ракетам. Все средства ЗРК «Бук-М1» имеют полную взаимозаменяемость с элементами комплекса базовой модификации. В 1983 году комплекс был принят на вооружение. За рубеж поставлялся под наименованием «Ганг».
Система
Бук-М1
Ракета
9Μ38Μ1
Зона поражения, км:

- по дальности
3,32...35
- по высоте
0,015...20-22
- максимальный курсовой параметр
до 22
Вероятность поражения одной ракетой:

- аэродинамических целей
0,8...0,95
- летящих вертолетов
0,3...0,6
- крылатые ракеты
0,4...0,6
Максимальная скорость поражаемых целей, м/с
800
Время реакции, сек
22
Масса, кг
685
БЧ, кг
70
Время развертывания с марша, мин
5
Количество ракет
4
Inclusion in the arsenal
1983
Сравнительная таблица ТТХ ЗРК «Бук» различных модификаций
'Buk' standartization in the Word http://hu.wikipedia.org/wiki/9K37_Buk
  •  Россия — более 350 ЗРК 9К37/9К317, по состоянию на 2013 годОсновной производитель и разработчик ЗРК.
  •  Белоруссия — 12 батарей[22], по состоянию на 2013 год
  •  Азербайджан — 1 ЗРК 9К317 или 9К37МБ и 100 ЗУР 9М317 поставлены в 2013 году Венесуэла — 3 комплекса 9К317ЭК «Бук-М2ЭК» и 60 ЗУР 9М317 поставлены из России 2013 году.
  •  Грузия — 1—2 дивизиона ЗРК «Бук-М1», по состоянию на 2013 год
  •  Египет — неизвестное количество комплексов находится на вооружении (до 10), контракт на поставку ПУ ЗРК «Бук-М1-2» был заключён в 2005 году, .
  •  Кипр
  •  Сербия — незначительное количество
  •  Сирия — от 6 до 20 ЗРК «Бук» с ЗУР 9М317 по различным данным. По данным The Military Balance по состоянию на 2013 год в Сирии имеется 20 единиц ЗРК «Бук». По информации Центра анализа мировой торговли оружием — только 18 комплексов «Бук-М2Э» были поставлены из России в 2008 году. По данным Стокгольмского института исследования проблем мира контрактом между Россией и Сирией всего предусматривалось поставить 8 комплексов «Бук-М2Э» и 160 ЗУР 9М317, которые были переданы сирийской стороне в период с 2010 по 2013 годы.
  •  Украина:
    • Сухопутные войска Украины — 60 ЗРК «Бук-М1», по состоянию на 2013 год.
    • Воздушные силы Украины — некоторое количество ЗРК «Бук-М1», по состоянию на 2013 год.
  •  Финляндия — 3 дивизиона (18 СОУ и ПЗУ, 288 ЗУР 9М38) ЗРК «Бук-М1», поставленных в 1997 году в счет погашения госдолга СССР. В 2008 году Финляндия приняла решение отказаться от эксплуатации зенитных ракетных комплексов «Бук-М1», которые несли боевое дежурство по охране Хельсинки. Решение принято в связи с тем, что системы управления ЗРК подвержены дешифрованию. В качестве замены планировалась закупка, начиная с 2009 года, норвежско-американских ЗРК NASAMS с ракетой AIM-120 AMRAAM на сумму около 458 млн долл. По состоянию на 2013 год стоят на вооружении и используются под обозначением ITO 96.

Ранее стоял на вооружении

  •  СССР — 300 пусковых установок 9А310 и пускозаряжающих установок 9А39 по состоянию на 1991 год, перешли к образовавшимся после распада государствам

Потенциальные операторы

  •  Мьянма — по состоянию на 2007 год велись переговоры с «Рособоронэкспортом» о поставке ЗРК «Бук-М1-2».  Саудовская Аравия — по состоянию на 2007 год сообщалось о возможности заключения в 2008 году контракта на поставку ЗРК на сумму в 500 млн долл.  КНДР — Возможно наличие некоторого количества SA-17 Gadfly, по состоянию на 2013 год.  ДНР — 29 июня 2014 г. стало известно, что ополченцы самопровозглашённой Донецкой Народной Республики взяли под контроль войсковую часть противовоздушной обороны, оснащённую ЗРК «Бук».

    Боевое применение

    • Грузино-абхазский конфликт — российским ЗРК «Бук» сбит абхазский штурмовик L-29, при этом погиб командующий ПВО Абхазии Олег Чанба.
    • Первая чеченская война — 1 отдельный зенитно-ракетный дивизион использовался российскими войсками[46]
    • Вооружённый конфликт в Южной Осетии (2008) — по заявлению Минобороны России, в ходе войны в Южной Осетии в 2008 году предположительно комплексами «Бук-М1» украинского происхождения в Грузии были сбиты все 4 официально признанных потерянными российских боевых самолёта (в том числе ракетоносец-бомбардировщик Ту-22М и три штурмовика Су-25) 

9К37 «Бук»
9К37М1 «Бук-М1»
9К37М1-2 «Бук-М1-2»
9К317 «Бук-М2»
9К317Э «Бук-М2Э»
Начало серийного производства
1979
1983
1998
2008
Экспортный
Зона поражения по дальности, км





— самолётов типа F-15
3,5..25—30
3..32—35
3..45
3..50
3..40—45
— ТБР типа MGM-52 «Ланс»
до 20
15..20
до 20
— ПРР типа AGM-88 HARM
до 20
до 20
15..20
— КР типа AGM-86
20..25
20..25
20..26
20..26

— надводных целей типа Эсминец
3..25
3..25

Зона поражения по высоте, км





— самолётов типа F-15
0,015..25
0,015..22
0,015..25
0,01..25
0,015..22—25
— ТБР типа MGM-52 «Ланс»
2..16
2..16

— ПРР типа AGM-88 HARM
0,1..15
0,1..15
0,1..15
Количество одновременно обстреливаемых целей
18
18
22
24
24
Вероятность поражения цели одной ЗУР





— истребителя
0,8..0,9
0,8..0,95
0,9..0,95
0,9..0,95
0,9..0,95
— вертолёта
0,3..0,6
0,3..0,6
0,3..0,6
0,7..0,8
0,3..0,4
— крылатой ракеты
0,25..0,5
0,4..0,6
0,5..0,7
0,7..0,8
0,7..0,8
Максимальная скорость поражаемых целей, м/с
800
800
1100
1100
1100
Buk SA-11 'Gadfly TELAR
(Transporter Erector Launcher and Radar)

Колёсная ПУ ЗРК «Бук-М2» (на шасси МЗКТ-6922) 
на выставке военной техники посвящённой 
65-летию полигона «Капустин Яр», г. Знаменск.

above Right: 9S35M1 Fire Dome on 9A38M1 TELAR in Finnish Buk M1 system (source: Wikipedia image by Olli-Jukka Paloneva).
9S35M1 Fire Dome on 9A38M1 TELAR in Buk M1 system (Right photo: Wikipedia image).
above: TELAR's Laser Rangefinder & Zoom TV camera


Photo - Fotó: Yuri Kadobnov / AFP
Type
Self-propelled Surface-to-Air Missile (SAM) system
Development
The 9K37 Buk (NATO SA-11 'Gadfly') was developed in accordance with the Resolution of the CPSU Central Committee and USSR Council of Ministers dated 13 January 1972 using two self-propelled mounts, the 9A38 and the 9A310. The NIIP Research Institute of Instrument Design was assigned prime developer whilst the Sverdlovsk based Novator Design Bureau was tasked to develop the 9M38 missile. Developmental trials and firing took place at the Kapustin Yar Missile Test Range (KYMTR) starting in August 1975 and lasted until March 1979. The first Buk with the 9M38 missile became operational in 1978 associated with the Kub 3M9M3 missiles, this became known as the Kub-M4 system. However, the full configuration of Buk continued testing from November 1977 through 1979 and became operational in 1980. The system is part of the replacement for the Krug (NATO SA-4 'Ganef') at the army (corps) level. The first Buk brigade became operational in 1980, although significant numbers were not deployed until the late 1980s.
The system is known in the Russian Federation as the 9K37 Buk (Russian for 'beech') with the complete system, including the radar and support equipment, having a Russian Industrial Index number, 9K37. The export version is known as the 'Gang', with the various sub-elements having the suffix, 'E' (for Ehksportiynyi; Russian for export) added to their designations, for example 9A310M1E. The first export order came from Syria in 1983, with deliveries beginning in 1986.
Due to a number of problems with the original Buk system, including the original surveillance radar Tube Arm, an improved system was already in development in 1980 to improve its combat capabilities, protection from countermeasures and anti-radiation missiles. Testing the new system was conducted throughout 1982. Known as the Buk-M1, this entered service in 1983 and introduced the 9S18M1 'Snow Drift' surveillance radar into service. The Buk can also be used to engage tactical missiles and rockets; successful trials were undertaken in 1992 against simulated Pershing and MLRS type targets.The former Yugoslavia ordered the system in the late 1980s with a small number of tracked launchers arriving before the Civil War broke out. It is believed that these were non-operational during the NATO Kosovo/Serbia bombing campaign. The principal sub-units are based on a full-tracked chassis developed and built by the Metrovagonmash Joint Stock Company from the GM-539 design. This provides protection from small arms fire as well as being sealed against NBC attack.
During June 2004, it was reported from Russia that work on upgrading the Buk SAM system's radar was continuing within the Almaz/Antei Concern of Air Defence and the development of a common surface-to-air missile system expected shortly. Furthermore, the concept was to make provision for a modular system able to engage targets in the short, medium and long ranges by re-configuring various units and modules.
Description
The original missile used by the Buk system is the 9M38, which was subsequently replaced with the 9M317. The 9M38 missiles employ the 9B-1103M (diameter 350 mm) seeker that has an acquisition range of 40 km for 5 m2RCS targets.
A total of six targets can be engaged simultaneously by a battery while they are flying on different bearings and at different altitudes and ranges. A typical battery comprises a Command Post (CP) vehicle, a Target Acquisition Radar (TAR) vehicle and six Self-Propelled Mounts (SPMs) that act as the launcher vehicles. A specialist Loader-Launcher (LL) vehicle that acts both as missile transloader and additional launch unit supports pair of launchers.
A Buk regiment comprises four such batteries and a Regimental Target Acquisition Battery with two long-range early-warning search radars.
The Buk self-propelled launcher is also offered as an upgrade to the 2K12 Kub/Kvadrat system. Known as the Kub-M4 system, it entered service in 1978 and involves a single dual-capable 9A310/9A38 SPM attached to each 2K12 battery to double the target engagement capabilities. A 9A39M1 loader-launcher supports the 9A310/9A38.

For the full version and more content:

IHS Jane's Defence Equipment and Technology Intelligence Centre

This analysis is taken from IHS Jane’s Defence Equipment and Technology Intelligence Centre, which delivers comprehensive and reliable information, analysis and daily insight.
Armament
The SA-11 Gadfly is essentially a tracked chassis that carries a radar and a launcher with four missiles. The arrangement of the radar and the missile launcher on one rigid platform allows their simultaneous laying in azimuth and elevation with the aid of an electrohydraulic drive. The radar fitted to each SA-11 Gadfly is referred to as the 'Fire Dome' by NATO, it is a monopulse type radar and can begin tracking at the missile's maximum range (32 km/20 mi) and can track aircraft flying at between 15,000 and 22,000 m (50,000 to 72,000 ft) altitudes. It can guide up to three missiles against a single target.
Missile
The SA-11 Gadfly can fired 9M38 and 9M38M1 missile. The 9M38 missile uses a single stage X-winged design without any detachable parts. The design had to conform to strict naval dimension limitations, allowing the missile to be adapted for the M-22 SAM system in the Soviet Navy. Each missile is 5.55 m long, weighs 690 kg and carries a relatively large 70 kg warhead which is triggered by a radar proximity fuze. In the forward compartment of the missile a semi-active homing radar head, autopilot equipment, power source and a warhead is located.
Vehicle
The Buk-M1 uses the GM-569 chassis designed and produced by JSC Metrowagonmash. The crew compartment provides protection from small arms fire as well as being sealed against NBC attack. The suspension either side consists of six dual roadwheels with the drive sprocket at the rear, idler at the front and four track-return rollers which support the inside of the double-pin track only. The 9K37 SA-11 Gadfly can run at a maximum speed of 65 km/h on road and 45 km/h on cross-country, with a maximum range of 500 km.
Command and control vehicles
A standard Buk battalion consists of a command vehicle, target acquisition radar (TAR), six transporter erector launcher and radar (TELAR) and three transporter erector launcher reloads. A Buk missile battery consists of two TELAR and TEL vehicle. The 9K37 SA-11 Gadfly utilises the 9S18 "Tube Arm" or 9S18M1 (NATO name "Snow Drift") target acquisition radar in combination with the 9S35 or 9S35M1 "Fire Dome" H/I band tracking and engagement radar which is mounted on each TELAR. The Snow Drift target acquisition radar has a maximum detection range of 85 km and can detect an aircraft flying at 100 m from 35 km away and even lower flying targets at ranges of around 10–20 km . Snow Drift is mounted on a chassis similar to that of the TELAR, as is the command vehicle. The control post which coordinates communications between the surveillance radar(s) and the launchers is able to communicate with up to six TELs at once. The reload vehicle 9A39M1 for the Buk battery resembles the 9K37 SA-11 Gadfly but instead of a radar they have a crane for loading missiles. They are capable of launching missiles directly but require the cooperation of a Fire Dome-equipped TELAR for missile guidance. A reload vehicle can transfer its missiles to a TELAR in around 13 minutes and can reload itself from stores in around 15 minutes.

Armament
4 missiles 9M38 / 9M38M1
Country users
Belarus, Finland, Russia, Syria, Ukraine, Serbia.
Launching weight
685 kg
Missile speed
850 m/s
Crew
3 soldiers


Below: 9К317ЭК «Бук-М2ЭК»

above: Экспортный вариант комплекса - Колёсная ПУ ЗРК «Бук-М2» (на шасси МЗКТ-6922) на выставке военной техники посвящённой 65-летию полигона «Капустин Яр» 




Пуско-заряжающая установка 9А316 комплекса 
«Бук-М2»
Самоходная огневая установка 9А317 комплекса 
«Бук-М2»
above: Buk M2E / SA-17 Grizzly TELAR with new NIIP 9S36 Passive ESA Engagement Radar                  (image Said Aminov via Vestnik PVO).


Buk M1/M1-2 Specifications (Rosoboronexport)
Basic Characteristics
Buk-M1
Buk-M1-2
1.  Targets to be engaged 
Strategic and tactical aircraft
Helicopters, including hovering ones
Cruise missiles
Strategic and tactical aircraft
Helicopters, including hovering ones
Cruise missiles
Tactical ballistic missiles
Aircraft missiles
Precision-guided weapon components 
Waterborne targets 
Ground targets 
2.  Engagement zone limits, km: 
2.1.  Approaching  F-15 aircraft: 
 ≈ range
 ≈ altitude
3 - 35
0.015 - 22
3 - 45
0.015 - 25 
2.2.  Lance tactical  ballistic missile:
 ≈ range
 ≈ altitude
is not ensured
up tp 20
2 -16
2.3.  HARM: 
 ≈ range
 ≈ altitude
is not ensured
 
up to 20
0.1-15
2.4.  ALCM: 
 ≈ range
20 - 25
30 - 35
2.5.  Destroyer-type  waterborne targets: 
 ≈ range
is not ensured
3 - 25
2.6.  Ground targets  such as parked aircraft, launchers  and large command  posts
is not ensured
10 - 15
3. One-missile 
 target kill probability: 
≈ non-maneuvering 
   F-15 aircraft 
≈ Lance tactical 
    ballistic missile 
≈ HARM 
≈ ALCM
0.7-0.85 


0.4
0.9-0.95 
0.5-0.7 
0.5-0.7 
0.5-0.7
4.  Time into action, min
5
5


The 9S35 Fire Dome tracking and illumination radar first emerged as part of the transitional 2K12M3/M4 Kub M4 / SA-6 Gainful, carried by the semi-autonomous 2P25MZ TELAR. The intent behind the design was to permit a larger number of concurrent engagements, by putting a track/illuminate radar on to every single TEL in the SA-6 battery to support engagements using the 3M9M3/9M9M3 SAM round. With the advent of the new 9K37 Buk / SA-11 Gadfly, the 9S35 was adapted for the new 9A38 TELAR and associated 9M38 SAM rounds. The 9S35 is mounted on the front of the TELAR turret, the aft section containing the elevating launch rails for four SAM rounds.

The 9S35 Fire Dome provides a limited search and acquisition capability, a tracking capability and CW illumination for terminal guidance of the semi-active homing SAM seekers. It incorporates an IFF interrogator, optical tracker, datalink, and is powered by the TELAR's gas turbine generator. A shared antenna is employed for two X-band transmit/receive channels. These respectively provide a pulsed mode for search and track functions, with linear chirp for compression, and a CW mode for illumination. Monopulse angle tracking is employed for jam resistance. For target tracking the antenna and feed system provide a mainlobe with 2.5° width in azimuth and 1.3° in elevation. For CW illumination the antenna and feed system provide a mainlobe with 1.4° width in azimuth and 2.65° in elevation.

Operating autonomously, the 9S35 will take 4 seconds to sweep a 120° sector, with an elevation of 6° to 7°. When cued to acquire and track, with will take 2 seconds to sweep a 10° x 7° az/elev solid angle. Average power output in pulsed tracking modes varies between 0.5 and 1 kiloWatt, with CW illumination at 2 kiloWatts. The search and monopulse angle tracking receivers are both rated at a Noise Figure of NF=10 dB. The range error is cited at 175 metres, the angular error at less than 1°. The radar can switch from standby mode to combat operation in twenty seconds.
NIIP 9S36 PESA Engagement Radar
Target Acquisition Coverage:
Azimuth
±45°
Elevation
0 -  50°
Target Tracking Coverage:
Azimuth
±60°
Elevation
-5 - 85°
Range Performance (MiG-21 RCS Target):
Detect
100 km
Acquire/Track
95 km
Number of Tracked Targets
4
above & below: Buk Battery Command Vehicle
 

Sznizsne városának közelében felállított Buk rendszerrel lőtték le tévedésből. A repülőről azt hitték, hogy az egy ukrán katonai gép.



above: NEW! Juci'bacsi's photos: HiRes! about Plotter of  Hu. Paks' AD ring; Vega, Neva SAM

above: Air Defense SAM batteries in the conflict area and air track.
above: HiRes! Sitemap

Hu. text: Valószínű, ha Putyin gépe akkor repült is Dél-Amerikából Moszkvába nem a konfliktus zóna feletti  történő hazarepülési útvonalnak választja, mivel nem a gazdasági szempontok érvényesülnek a biztonság rovárására.


The Ilyushin IL-86/96 airliner which is using the Russian Goverment as a special variant presidental aircraft, not similar to the B-777-300ER because four engines but the size a little divergent. 
The Tupolev Tu-204 better similary than IL-86 but the it's size smaller than B-777. On Height 10.000 m the acqusition and size measure very difficult.

Сухой Су-25 ’Грач’ - Sukhoi Su-25 "Frogfoot"

21 июля, 16:49 дата обновления: 21 июля, 18:10 UTC+4
Боевой украинский самолет был зафиксирован российскими средствами контроля. Минобороны РФ: украинский Су-25 летел на расстоянии 3-5 км от малайзийского Boeing



above: new! Su-39       below: NEW! MedRes! Su-25UTI (Su-39?) "The big size!"
Entered service 1981
Crew 1 men
Dimensions and weight
Length 15.35 m
Wing span 14.52 m
Height 5.20 m
Weight (empty) ?
Weight (maximum take off) 20 t
Engines and performance
Engines 2 x MNPK Soyuz/Gavrilov R-195Sh turbojets
Traction (dry) 2 x 44.13 kN
Maximum speed 950 km/h
Service ceiling 10 km
Combat radius 400 km
Armament
Cannon 1 x 30-mm cannon with 200 rounds
Missiles Vikhr M anti-tank guided missiles, Kh-29T TV-guided missiles, Kh-25ML and Kh-29L laser-guided missiles, Kh-35 anti-ship missiles, Kh-58U and Kh-35P anti-radar missiles. R-27R, R-77 and R-73 air-to-air missiles for self-defense.
Bombs KAB-500Kr laser-guided bombs, KMGU-2 submunitions dispensers, 250-kg and 500-kg cluster bombs and 50- to 500-kg FAB series GP bombs
 Модификации :
 Су-25  первая серийная модификация штурмовика.
 Су-25УБ  двухместные учебно-боевые самолеты
 Су-25УТ, Су-28  двухместная учебная версия
 Су-25УБК  экспортный вариант самолета Су-25УБ
 Су-25УТГ
 двухместный самолет для отработки техники посадки с использованием наземных и палубных аэрофинишеров
 Су-25БМ  самолет-буксировщик мишеней
 Су-25К  экспортный вариант Су-25.
 Су-25Т
 противотанковый штурмовик с новым радиоэлектронным оборудованием и вооружением
 Су-25ТК  экспортный вариант Су-25Т
 Су-25ТМ, Су-39  всепогодный противотанковый штурмовик



 ЛТХ:


Модификация   Су-25
Размах крыла, м   14.36
Длина самолета, м   15.36
Высота самолета, м   4.80
Площадь крыла, м2   33.70
Масса, кг  
  пустого самолета   9500
  нормальная взлетная   14600
  максимальная взлетная   17600
Топливо  
  внутренние топливо, кг   5000
  ПТБ   2
Тип двигателя   2 ТРД Р-195 (на первых - Р95Ш)
Тяга, кН   2 х 44.13 (40.20)
Максимальная скорость, км/ч  
  у земли   975
  на высоте   М=0.82
Практическая дальность, км   1850
Боевой радиус действия, км  
  на высоте   1250
  у земли   750
Практический потолок, м   7000-10000
Макс. высота боевого применения   5000
Макс. эксплуатационная перегрузка   6.5
Экипаж, чел   1
Вооружение:  одна 30-мм двуствольная пушка ГШ-30-2 в нижней носовой части с 250 патронами.
 Боевая нагрузка - 4340 кг на 8(10) узлах подвески, нормальная нагрузка - 1340 кг
 Бомбовая нагрузка : До 8 бомб с лазерным наведением,
 8-10 500-,250-кг бомбы, 32 100-кг бомбы,
 бронебойные бомбы, напалмовые баки
 НУР: 8-10 ПУ УБ-32-57 (320(252) х 57-мм)
 или 8-10 240-мм, блоки НАР типа С-5 (57 мм), С-8 (80 мм), С-24 (240 мм) и С-25 (340 мм).
 УР: воздух-воздух Р-3(АА-2) или Р-60(АА-8)
 воздух-поверхность Х-25МЛ, Х-29Л и С-25Л
 Контейнеры СППУ-22 с двухствольной 23-мм пушкой ГШ-23Л с 260 патронами.
below: the laser designation & rangefinder in the nose cone

above right: HiRes Big!
Гщ-30 Скорострельность — 2460 выстрелов в минуту. Для стрельбы из пушки ГШ-30 используются 30-мм патроны с осколочно-фугасно-зажигательным ОФЗ-30-ГШ, трассирующим ОФЗТ-30-ГШ, бронебойно-разрывными БР-30-ГШ и многоэлементными МЭ (содержит 28 пуль в пакете и вышибной заряд) снарядами (масса снаряда 400 г).
above: New! SAAB JAS-39EBS-Hu 27 mm Fire of Rate of Mauser BK-27 automatic gun. Not too much density of shells in to moving target.
одна 30-мм двуствольная пушка ГШ-30-2 в нижней носовой части с 250 патронами


above: Right; HiRes Big!
’Грач’ - Gracs: Crow - Gawron (Pol.) - vetési-Varjú
above: Ukrainan Su-25 'Frogfoot'





above: armor protection elements



Szu-25UB/28 'Skorpió' - "Púpos"

below: Decompression method


above: Right; Crashed area vision from 10.400m ~ 35.000 feet by Google Earth

 


 



Lockheed U-2 pilot stratosphera suit The best solution for decompression


Paper model

















A mentőalakulatok már 251 holttestet találtak meg

Hu. text: Már 251 holttestet és 66 testrészt találtak meg a mentőalakulatok a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, a malajziai repülőgép lezuhanásának helyszínén - közölte hétfőn az ukrán katasztrófavédelem. A holttesteket hűtővagonokban helyezték el a szeparatista fennhatóság alatt lévő Donyeck megyei Torez vasútállomásán. A Reuters hírügynökség úgy értesült, a felkelők akadályozzák, hogy a szerelvény elhagyja a települést.
A kutatás területe mintegy 120 négyzetkilométerre terjed ki. A keresés a fegyveres felkelők jelenlétében zajlik, akik zavarják a munkálatokat - állította sajtóközleményében az ukrán katasztrófavédelem.
Vasárnapig 219 holttestet találtak meg a katasztrófa térségében. A kijevi hatóságok mintegy 810 embert vontak be a keresésbe, közte a katasztrófavédelem 335 emberét.
A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe a múlt héten csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, Torez városától nem messze, az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Az utasok ausztrál, holland, indonéz, kanadai, német és új-zélandi állampolgárok voltak.
Warning! Shockwave pictures are following.
Hu. text: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan hétfő este hoz határozatot arról, hogy induljon nemzetközi vizsgálat a malajziai  utasszállító katasztrófájának feltárására.

18+above: MedRes! Murdered Passengers



18+above pictures: Sources / Photos from: Fotó: Maxim Zmeyev / Reuters / Getty Image / AFP


below: causing of the tragedy

above: The SA-6 'Gainful' "Kub" 3M9ME 3N12 series fragmentation warhead. Note the preformed casing (image Miroslav Gyűrösi).



Újabb roncsdarab, illetve egy róla készült fotó bizonyíthatja, hogy rakétatalálat érte a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lezuhant maláj utasszállítót.
Hu. text: Rakéta robbanhatott fel a Malaysia Airlines maláj légitársaság múlt csütörtökön lezuhant utasszállítója alatt Kelet-Ukrajnában – jelentette a New York Times az egyik roncsdarab fényképe alapján. A roncsdarabra a lap két fotósa bukkant rá jó pár mérföldre a többi maradványtól, majd megmutatták a felvételt az IHS Jane's védelmi tanácsadó cég egyik szakemberének.
A lefotózott fémdarabon repesznyomok láthatók, amelyek a nagy erejű robbanással együtt okozhatták a gép lezuhanását – írta a beszámoló a szakértői véleményt idézve. Ilyen nyomokat hagy a BUK rakéta is, amelyet amerikai tisztviselők már korábban is a katasztrófa vélt okozójaként neveztek meg.
Tegnap Financial Times (FT) is közzétett egy fotót egy másik roncsdarabról, amelyen hasonló sérülések vannak. A lap két védelmi szakértőre és egy volt vadászpilótára hivatkozva azt írta, hogy ilyen roncsolást végez egy rakétacsapás. Az FT és a New York Times is megjegyezte, hogy a légelhárító rakéták nem közvetlenül találják el a célpontot, hanem mellette robbannak fel, így repeszekkel borítják el és nagyobb kárt is okoznak a célpontban.
Az FT-nek nyilatkozó források egybehangzóan azt mondták, az a roncsdarab a pilótafülkéből származik, ami arra enged következtetni, hogy a rakéta a gép előtt robbanhatott fel. Egy korábbi vadászpilóta a beszámoló szerint hozzátette, a pilótafülke eltalálása föld-levegő rakétára vall, mert az próbál a célpont elé kerülni.
Az amerikai műholdak segítségével készített képek arról tanúskodnak, hogy ukrán katonák lőtték le a maláj utasszállítót. A hírt Robert Perry ismert amerikai újságíró, elemző közölte.
Az újságíró adatai szerint az amerikai hírszerzésnek vannak olyan fényképei, amelyek bebizonyítják, hogy a polgári repülőgép lelővetéséért az ukrán katonákra hárul a felelősség.
Perry nem hozta nyilvánosságra az informátor nevét, aki az amerikai hírszerzésben dolgozik, de megjegyzi, hogy ez egy megbízható forrás, mert korábban is kapott tőle megbízható információt hasonló helyzetben.
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_07_22/Amerikai-szakerto-Ukran-katonak-lottek-le-az-utasszall-tot-Donyeck-felett-5177/


A piece of wreckage from the Malaysia Airlines Boeing 777-200 that was shot down in eastern Ukraine last week bears telltale marks of small pieces of high-velocity shrapnel that apparently crippled the jet in flight. Riddled with these perforations and buffeted by a blast wave as it flew high above the conflict zone, the plane then most likely sheared apart.
The wreckage, photographed by two reporters for The New York Times in a field several miles from where the largest concentration of the Boeing’s debris settled, suggests that the destruction of the aircraft was caused by a supersonic missile that apparently exploded near the jet as it flew 33,000 feet above the ground, according to an analysis of the photographs by IHS Jane’s, the defense consultancy.
The damage, including the shrapnel holes and blistered paint on a panel of the destroyed plane’s exterior, is consistent with the effects of a fragmenting warhead carried by an SA-11 missile, known in Russian as a Buk, the type of missile that American officials have said was the probable culprit in the downing of the plane. 



above one: New pic!



above: Left; Anders Fogh Rasmussen (Danish) NAO secretary,      Right; Poroshenko Ukrainan president

Hu. text: Egész Hollandia gyászba borult  Fotók: Maxim Zmeyev / Reuters
Lodewijk Asscher holland miniszterelnök-helyettes, Vilmos Sándor holland király, a felesége, Maxima királyné és Mark Rutte kormányfő a hollandiai Eindhoven katonai repülőterén fogadja az elsőként érkező áldozatok koporsóit. A  fedélzetén tartózkodó 298, többségében holland személyből senki sem élte túl a katasztrófát








source photo: above left: www.airliners.net

Blogger: Érdekes, hogy a luxus imádata még a repülésben is elhomályosítja a biztonsági megfontolásokat. Nem vigyáznak úgy a civil emberekre mint ahogy a katonákra. A katonai repülőgépek kialakításánál és felszerelésénél az egyik elsődleges szempont az alaprendeltetésének megefelelésén túl kezelőszemélyzet biztonsága és túlélési esélyeinek növelése a luxus nélkülözésével. Pl. a szállítógépek fő feladata a terhek eljuttatása az „A” pontból a „B” pontba különböző bonyolult körülmények között, amit a civiles kényelem mellőzésvek is teljesíteni tudnak. – Tehát, ha annyira a konfliktusos zónák felett szeretnének utasokat szállítani inkább lízingeljenek katonai szállítógépeket. (Blogger)


2 megjegyzés:

  1. From the outset it was clear that the plane was shot Ukrainian troops, they were hit by a passenger plane in 2002. None of portable anti-aircraft missile system, which are armed insurgents of the South-East of Ukraine, cannot hit a target at a height of 10 you, and "BUCK" the army of Ukraine, in addition to it the necessary radar tracking and guidance, and loading vehicle, and trained crews are all in the Ukrainian army. At this time the Donetsk were 2 military satellite, the USA and France, but they have not published data exploration for these satellites, suggesting that brought down the plane of the Ukrainian military.

    VálaszTörlés