2014. április 9., szerda

68.) RFO - Toborzó Leporello by Air Art Grafika _ SAAB JAS-39EBS-Hu "Gripen" jet - Recruitment for Fighter Pilot - for HDF-HuAF

MH. RFO - Repülő Felkészítési Osztály Toborzó Leporello by Air Art Grafika: SAAB JAS-39EBS-Hu "Gripen" jet Recruitment for Fighter Pilot for HDF-HuAF

Recruitment Poster & Leporello

2003-ban kért fel az MH LP - RFO (Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság - Replő Felkészítési Osztály) parancsnoka Kovács István AK. I.o. rep. ezredes (volt MiG-21, An-26, majd Jak-52 pilóta repülőbarátom most már nyugállomány, hogy készítsek egy Plakátot A1-A3 nagyságban és annak egy levelezőlap változatát a postai hátsóval valamint, egy A4 nagyságú összehajtható toborzó prospektust amolyan leporelló-félét. Szinte teljes szabad kezet kaptam kivétel a szakmai - oktatási beltartalmat és a kitöltendő rovat tartalmát.illetően.

Még a Szlogent és a megszólítást is Rám bízták, hogy találjam ki. A több agyszüleményem közül ezt tartottam a legalkalmasabbnak. Az áttételes és kissé irónikus szlogeneket tartom hatásosnak olyan esetekben amikor intelligens és művelt emberek jelentkezését várják. Ennek a legfontosabb és legdurranósabb eleme akkor is a: "FIGHTER PILOT" (Vadászpilóta) felirat volt. -Többen nem értették de Én kitartottam mellette mondván és magyarázván, hogy az Isten, Coca-Cola után a legismertebb és legnagyobb tekintélyt kiváltó igen ismert és jó hangzású szó. - Szinte ahogy az amerikai USAF-os viccben is, bár abban a Fighter Pilot az első.

Személy szerint nem kedvelem a Reklám-Marketingben a felszólító módot! Ez olyan mint, hogy: "Vásárolj! ecetera - ecetera... - Bár így volt katonás. - Nekem jobban tetszene a faterom féle: "Ugye nem akarsz pilóta lenni?" - "Ugyan már, Te ide soha nem kerülhetsz be." - "El szeretnéd érni?" - "Megméretnéd Magad?"... ...
A két felszólító mondatos Zrínyis - MH Hadkieges Toborzós felszólításról nem is beszélve.

A kép pilótafej motívum egy régi gyűrött repülős újságomban ?? lévő kép PhotoShop-os felturbózása, mint ahogy a többi képelem is PC-vel reszeltem össze.
Hu. text: A Leporelló szövege és tartalma természetesen igen kötött volt de a Layoutot rám bízták. Természetesen a kis oldalnézeti repülőgrafikáimat is célszerű volt szerepeltetni, mgerősítendő a kiképzés lépcsőfokait.


above: reproduction photos by Juci'bacsi HiRes!
Mail Card - Postai Képes levelezőlap
Hu. text: Természetesen a grafikai tervek igen baráti vállalkozói áron mentek, mert ilyenkor mindig bennem van a repülés ügyének lehetőségeim szerinti támogatása.

Ez a projekt és alkotásom is sikerrel megállta a helyét és a repülős körökben tetszést váltott ki mint első változat. - Persze a Budapesti székhelyű Zrínyi Kiadó Kht. nyomtatta a grafikai terveim és layoutom alapján. 

De szemet szúrt a jó pár vidékről Pestre diszlokált embernek, hogy Én mint vidéken lakó (mint Budapestről ide több helyőrségen át - Veszprémbe diszlokált) egyszerű nyugállományú volt repülő hdm-i tiszt és helikoptervezető   csinálom a tervezést és nem egy szakállas torzonborz művész. Át is vették a tervezés továbbvitelét maradva az alapoknál, ami összességében szép és elegáns lett, nem beszélve a papírminőség javulásáról és vastagodásáról. - Szegény grafikusuk megdolgozott rendesen és tisztességesen a retusálásban.
Ami engem meglepett az a 'fenti' emberek reklám-dilettantizmusa volt. csak a fenti új változatú szöveget kell elemezni. A Fighter Pilot bökte az elméjüket és így elhagyták. - Volt olyan harmadik változatú plakát amin afelhívás-szólítás így mutatott: "Jelentkezz Katonai Vadászpilótának
-Miért civil vadászpilóta van?- Mert katonai utasszállító pilóta igen! De ilyen a HuAF-nak akkor sem kellett.
 Viszont Gróf Gergely rep. fhdgy megnagyítása jó ötlet és szép kivitel volt. És elegánsabb ez a sötétkékszín mint a világos szürkéskék. -Igaz nekem figyelembe kellett venni a papírminőséget és a festékspórolási igényt.
Mint grafikus nem kedvelem a sötét háttérben megbúvó különböző mintákat - képeket mert nehezíti a szövegolvasást. De így a képek javánál sem tűnik ki a lényeg, tehát nem funkcionál.kellően.
Below: Juci'bacsi's repro photos HiRes!

 above, below: Ezeken nagyon jónak tartom a szinek összhatását és örülök, hogy a Fighter Pilot visszakerült.Gróf Gergely most már őrnagy AK.I.o. klasszul mutat.

Nagy megtiszteltetésnek és szakmai elismerésnek tartom, hogy ezt a szép munkát én indíthattam el azútjára, ezzel is hozzájárulva a magyar Légierő Gripen de más pilotáinak minőségi kanadai képzéséhez és a hajózó utánpótlás biztosításához.
above: 5 pics's source -scan-: Zrínyi Kiadó www.armedia.hu

Vízi és Légiparádé Budapest 2012. augusztus 20. TV-1 közvetítés-induló.

(Juci'bácsi mint Buda Márton MTV-1 riporter kommentelő segéd-narrátora, kezdésként a Katonai részt Domján Gyula szds. Mi-24. hchelv.löv. kommentálja a Gripeneket, Mi-17, 24 köteléket és az An-26-ost)

below: egy kis pihentető Gripipi téma
 Azért asztalteríték díszletnek sem rossz!
above: Magyar és Svéd Gripen hajózók Kecskeméten (LHKE) HuAF 59th TFW
aboveNEWHiRes! Juci'bácsi's 3D profile artwork HuAF types poster II., about HuAF types, size A2/A3 for HuAF HQ Veszprém 2005.  by 'Air Art Graphics': Courtesy FREE!  source: AAG
Köszönettel a szerző: JUHÁSZ "Juci'bácsi" János nyá. rep. alez. grafikus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése