2016. április 24., vasárnap

179.) HM "Zrínyi" kiadó Armedia "Páncélozott Harcjárművek a Magyar Haderőben 1920 – 2016” posztere a könyvfesztire

Hu. HM "Zrínyi" kiadó - publisher 'Armedia.hu': "Páncélozott Harcjárművek a Magyar Haderőben 1920 – 2016” poszter a könyvfesztivál bemutató

Uploaded to-109%-23.07.2018. ++++:+:22.05.2020.:+

Meglátásaim a 2016-os a HM „Zrínyi” kiadó Páncélos Poszteréhez:„Páncélozott Harcjárművek a Magyar Haderőben 1920 – 2016”
Szép kezdeményezés volt a Légierő Poszter után egy ilyen feldolgozása is a magyar Páncélos csapatok könyv megjelenésére ráépítve. Nagy kihívás egy ilyen mű létrehozása úgy az alkotók mint a szerkesztők részéről.

23. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL

Várjuk Önöket 2016. április 21-24. között a Millenáris területén megrendezésre kerülő Könyvfesztiválon, a B63 számú standon, még nagyobb kedvezményekkel!
A rendezvény ideje alatt szerzőink dedikálnak!



 NoHigher! Bookfest - Könyvfesztivál a Millenárisban Budapesten.  Fotó: Rácz Tünde

above: Good visible the poster - Jól látszik a páncélos-tankos óriásplakát-poszter. Az asztalnál oldalvást Tőrös "Grizzly" István volt Top Gun majd Aranysas és Regiment magazinok volt főszerkesztője mára már tiszteletbeli fsz. ül.

above: NoHigher! Hu. Armor Arms' badge for Duty & Society Uniform from brass - Magyar MN-MH Pc. fegyvernemi jelvény rézből a szolgálati és társasági ruhára from1950s-Nowadays

above: HiRes! Hu.MoD "Zrínyi" publisher Nonprofitable Limited's poster (wallpaper) A0 "Armored Vehicles in  The Hungarian Armed Forces" - HM "Zrínyi Kiadó Nonprofit KFT. "Páncélozott harcjárművek A Magyar Haderőben 1920 - 2016" A/0 posztere.

Blogger megjegyzése: Legalább még a 3 magyar gyártmányú; a Kiadó Neve: a 'Zrínyi' rolg., a FUG és PSZH-I került volna még bele.
(Unfortunately the Google-Blogger's photorestore the Picasa-web auto degrees the size of pics!  - Sajnos a képtár Picasa ótómattikussan csökkenti a képek méretét!)
Size A/0 méretű plakát
Wide - Szélesség: 1250 mm
Height - Magasság: 850 mm
ISO standart (Méretarány!!) méret: A/0
Price - Ár: 500,-Ft(HUF)
Contact - Elérhetőség: On store -  Jelenleg raktáron
Nagyobb letöltési méretben és tisztán:
from above Links able to Download the poster in Very High Resolution & within "Specimen" clearly  - a fenti linkekről nagy méretben és felbontásban és tisztán "Minta" nélkül letölthető a poszter!

above: NoHigher! Book from "Zrínyi" publisher: "History of the Hungarian Armor Formations/troops"  - "Tanks, armors in the Hungarian Armed Forces" - "A Magyar Páncélosalakulatok Története" - 'Harckocsik, páncélosok, a magyar haderőben' - Bonhardt Attila - Pánczél Mátyás - Végh Ferenc - Szekeres József - Hattyár István - Sári Szabolcs  source: www.facebook.com

(Gondolom ennek a szép könyvnek a kíséretére illetve A/1 behajtva hátra lett megalkotva a poszter.)

above: MedRes! Juci'bacsi's scanned collection: from american DEFENCE WEEKLY Review 1990's. Photo by: Mr. Galovtsik Gábor from Magyar Honvéd www.honvedelem.hu : ret.Gen.****Dr. Végh Ferenc vezds. Cmdr./CoS of HDF - MH.Pk./HVKf. 1990's drivers the T-72 mint volt harckocsizó parancsnok vezetés közben próbálja ki a hk. manőverezőképességét.

aboveJuci'bácsi's artwork: also Courtesy FREE! HiRes! Historical Military Mapping/chart - Mint hiánypótló mű.

Map of the peace-time Organisation of the Hu.PA (MN) & Border Guard (Hőr.)-littlebit -basicaly Army/Lan Forces- early 1980's in Warsaw Pact's era (WP). Where served the FUGs. - A Magyar Néphadsereg (MN) és a Határőrség (Hőr.)-kevésbé béke szervezete -alapvetően a Szárazföldi- a Varsói Szerződés (VSz) idejében az 1980-as évek elején. Ahol a D-442 FUG-ok szolgáltak. Remark: without HAD (Homeland Air Defence Missile battalions and storages due little space. Marked with authenic MN-WP symbols.  Megjegyzés: A Honi Légvédelmi rakétaosztályok és Raktárbázisok nélkül a kevés hely miatt. Jelölések az akkori MN törzsszolgálati utasítás szerint.

The FUGs served essential at Mechanized Infantry/Armor division's recconnaissance battallions/companies. But served field and antitank artillery regiments as battery's FAVP (Forward Artillery Viewing Point) with EM-61 stereo rangefinder. However at Aviation 87th Combat Helicopter regiment -Szentkirályszabadja LHSA- as FAC (Forward Air Controller) vehicle with BTR-60 FACP (~ Party) vehicle.

A FUG harcjárművek alapvetően a Gl./Hk.hadosztály és ezred csapatfelderítő alegységeknél (zászlóaljak/századok) szolgáltak. De megtalálhatók voltak a tábori és páncéltörő tüzér egységeknél mint üteg Tü.FIP (Figyelőpont) EM-61 távmérővel. Hovatovább, valamint még a CsRP (Csapatrepülő Parancsnokság -Börgönd MN8300) alárendeltségében lévő MN 6690 87. Harcihelikopter ezrednél LHSA mint ERIP (Előretölt Repülésirányító jármű) a HICs  (Harcirányító Csoport) BTR-60PU-val.

above: MedRes! A disbanded MH 69.th arm. rgt.'s hk.e. Nagyatád-i kivont T-72-esei a Kalocsa-i HM. EI. ZRt. inkurrencia store tárolóhelyelyén in 2000's era

aboveNEWHiRes! My Blog have get this Invitation by Szextant's e-mail for "T-34 70 years in the Hungarian Armed Force's service" conference " 2018. november 26. Monday in HuMoD Institute & Museum of Military History - MEGHÍVÓ a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum-ba konferenciára: It was very good. Congratulation! - Nagyon klassz volt, Gratulax a Szervezőknek és az Előadóknak valamint Hozzászólóknak.
only Hu. text:és akkor a meglátásaim;
Csak úgy gyorsvágtában összeírtam a netlátvány után ma fellibbent gondolataimat , hogy időben jelezzen.

"Páncélozott Harcjárművek a Magyar Haderőben 1920 – 2016”

Erre a munkára mondják a kerítésen túl, hogy; „Great Work! Wow!! Hiányzott már de nagyon egy ilyen Magyar haditechnikai dekor kiadvány a palettáról.
Ami elsőre azonnal és markánsan feltűnt, hogy nincs benne az ábrákban a magyar gyártmányú a Kiadó "Neve", a FUG és a PSzH és a ... !
Először is Címügyileg tisztázni kellene hadtudományilag a harcjármű fogalmát. (de rendesen és nem így: Páncélozott harcjármű (Armoured Combat Vehicle - ACV). Egy terep- és önjáró-, valamint páncélvédettséggel rendelkező harcjármű, amelynek több alváltozata is lehetséges (szinte mindegyik úszóképes). (A magyar honvédségben a PSZH elnevezés is ismert.) Forrás: http://tipsblogen.freewb.hu/repulogep-fogalma/ Mert ugye pl. a harckocsi az nem páncélozott harcjármű, hanem páncélos. Ritkán használatos még gyűjtőfogalomként is. Inkább a tankok. Tehát erre a Poszterre a cím alapján nem is kerülhettek volna bele a  harckocsik.

Tehát; 
Saját megfogalmazásomban mert nincs máshol. “A Páncélozott Harcjármű egy olyan földfelszínhez kötött harceszköz mely a mozgékonysága és eredeti páncélvédettsége kihasználásával a beépített fegyverzetével képes az ellenség tűzzel való pusztítására.” Ez lehet, PHJ, Felderítő: felderítő páncélos; AMX-30, “Centauro”, FV101 “Scorpion”…, és ami gyalogosokat ill. lövészeket is képes szállítani PSzH (PSzH, BTR-80, M113,…) Lehetnek, kerekesek és lánctalpasok vagy féllánctalpasok. Bár a hk-t lehet nevezni páncélos harcjárműnek is.
CFE szerint(D) A „páncélozott harcjármű” fogalma olyan önjáró járművet jelent, amely páncélvédettséggel és terepjáró képességgel rendelkezik. A páncélozott harcjárművek magukba foglalják a páncélozott szállító járműveket, a páncélozott gyalogsági harcjárműveket, valamint a nehézfegyverzetű harcjárműveket. Hdtech. rendsz.: http://szextant.blogspot.hu/2014/06/101-feladvany-haarp-verseny.html

Ennél fejlettebb kategória a GyHJ - Gyalogsági Harcjármű –BMP, -IFV – Infantry Fighting Vehicle – {Gyalogsági Küzdő Jármű} amelyek erősebb páncélzattal és fegyverzettel nagyobb nehéz terep leküzdő képességgel rendelkeznek és csak lánctalpasok. De hol volt akkor már a 'Gyalogság' mint fegyvernem?

Ha nyelvészkedni próbálok akkor igazán a páncélozott az a HMMWV és az MRAP amire külön feltétként rakják fel a páncélzatot. A PSzH (Armoured) is helytelen mert eleve páncéllal készül -önhordó pc.test), ha nem is olyan vastaggal mint a harckocsiké. De pl. az ugyanolyan mint a PSzH pc. vastagságú PT-76 az nem páncélozott mert hk. Tehát ez ügyben is ki kellene találni egy frappáns megnevezést mert nem a páncálvastagság dönti el, hogy; páncélos ill. páncélozott. És a Kevlár kiegészítő védelem milyen kategória? Páncél vagy védőfeltét ill. kieg. páncélka? Tisztázni kellene a páncél fogalmát is; Mi a páncél/pánczél (panzer)? anyag vagy kialakítás, műszaki megoldás?

A páncél:
- az anyagát tekintve lehet: Fém; vas, acél, alu., és Műanyag - Kevlár, vagy Kombinált {réteges}
- vastagsága, súlya: könnyű, közepes, nehéz
- felépítése: eredeti (önhordó páncéltest), feltét (MRAP), kiegészítő (bármire a kényes helyekre)
- előállítása: öntött, hegesztett, kombinált
- kialakítása: merőleges ill. szögletes, gömbölyded, döntött, kombinált

- elhelyezése: teljes, részleges (csak alváz pl.: ATS lctp.vo. vagy felépítmény), részben (nyitott tetejű)

Tehát lehetne újraírni a páncél ketegóriákat: pc; (El kellene rajta gondlkodi. Ezek csak példa induló alapok!) -"Páncélvértesek" vagy "Páncélosok"
 - Páncélos - pc.= Páncélos/Páncélzós - pcs. - Armor (hk.- tank), Panzer, rolg., légv.pc.
 - Páncélozott - pz.= Páncélzatos - pcz. - Armored  (HJ, PSzH, GyHJ - AV, APC, IFV)
 > Páncéllal felszerelt - pf.= Páncélozott - pct. -Armory (MRAP, HMMWV) Sonder
 > Kieg.-pót páncélzatú -kp.= Páncélkás - pck. (hk-ra, HJ-kre külön feltett, felszerelt, hegesztett, Kevlár)

Megjegyzés: A Páncélozott: ragtanilag értelmezve olyan mint az "Aranyozott": valamilyen alapfelületre, anyagra (réz) felhordott + anyag. - tehát ez nem érvényes pl. egy PSzH-ra mert az eleve abból készül, önh. pc. kaszni-alváz! És még hol van az a Páncél~akármiragú (-sok) szó ami alá ez a négy alfaj besorolható lenne? Ragtanilag érdekes az is, hogy a fegyvernemekben csak a Páncélos-nak van FnMn-i határozószó rag kiterjesztése.

Konklúzió: Vagyis ezzel a "Címmel" nem is kerülhettek volna bele a harckocsik -" tankok", a mentőpáncélosok - "bergepanzers", és a rohamlövegek sem, mert azok a Páncélos kategória! - Van ám aztán kavar-kewer azzal a szép kiállítású könyvvel: "A Magyar Páncélosalakulatok Története" - 'Harckocsik, páncélosok, a magyar haderőben' is; A főcím az jó és frappáns, de az alcím?: Nem tartozik bele a páncélos kategóriába a harckocsi!? -Ezek szerint volt nem páncélozott harckocsink is?- Mintha létezne olyan? Itt nem tudom ki volt a szaklektor, de biztos elfáradt a szöveg olvasásában és nem maradt energyje a címre. - Igen a megszokásos  automatizmusok.

< A “Páncélosok” haditechnikai kategorizálás eltér a Harcászati szervezeti rendszerezéstől,

- Páncélos, ill. harckocsi csapatok (pc. ill. hk., kü.f.hk., rolg., légv.pc., mü.pc.) csak lánctalpasok!
- Páncélos felderítő csapatok (lánctalpas -UHK- vagy-és kerekes -a Fr.AMX30-)
- Rohamlöveges csapatok (II.VH, 1950-es évek) Mao.-n csak pc.vad.rolg-ok


A Szárazföldi Haderőnem* (Land Forces*, Army) szervezeti kereteiben csak Magyar és átfogóan.
~ csapatoknak nevezik őket de az alattuk lévő fen-ket is;
 * Fegyvernemeknél - Arms: (harcoló fn-ek - Combat arms)  X = nincs Pc. , < ott még van Pc.
       - Lövész: -Öfn. Gl. (gépesített lövész), gépesített, gyalogos, légimozg. (88.lm.z.), könnyű löv. X
       - Hegyivadász (Kárpátokban), Határvadász (Hol Hőr., hol Katonai) X
       - Harckocsi / Páncélos - Armored, panzer -benne a rolg-kel ill. vad.pc-kal
       - Rak. és Táb. Tüzér - Missile & Field Artillery -benne a tág. rolg-kel/rohamtü-kel
       - Légvédelem/Csapatlégvédelmi - (a Honi légv. (Air defense) másik Hdn-ben a LE-ben.)
       - Csapatrepülők (SzCsP-nél 1992-1996!) /hívják külf-ön Hds-repülőknek is/ (FUG, BTR-60PU)

# Önálló fegyvernemek: (nem tartoznak haderőnemekhez, Vk. közvetlen szervezetek)
       - Csapatrepülők -ren.- <(CsRP Börgönd 1971-1992  Hvk. alár. LéRe FCsFség szakmai irányítás)
       - Dunai Flottilla (SzCSP, majd ÖHP alárendeltségben mint MH Hadihajózás) X
       - Vasúti: szállító (MÁV-tól M-ben), tűztámogató (pc.vonat)
       - Erődharc /pc.kupolák/ (K-i Kárpátokban)  X

* Szakcsapatoknál - Combat Support, -C. Services troops - Harctámogatók-kiszolg., harcbiztosítóknál:
      > C. Supp.: - felderítő - (csapat és mélységi, klgs. műv.)

                         - műszaki (utász, gépész) - combat engineer
                         - vegyivédelmi ABV - NBC
                         - híradó, Rádióelektronikai -REL: <REH, ráf, rtf., Informatika - Communication, ~
                         - folyami, belvizi erők - hadihajózás (Flottilla) - Riverine Force (van ahol Navy-ban) X
                         - (Pszichológiai Hadviselési Csapatok - PsyOp  x?) külföldön!

      > C. Servi.: - ellátó - Logistics (supply, maintenance, Quarter Master?, Admin...) X= nincs pc.
                         - szállító (Pság, közúti aeg, eg-k, + Vasúti, Folyami
                         - javító - maint. (Gjmü, Fegyv., Szaktechn.)
                         - tűzszerész - ordnance/demolition
                         - táb. elhelyezés - Szállásmesteri szolg.? - (QM Quarter Master Service)   X
                         - egészségügyi (Elsősegély, Kiürítő, Táb.kórh., Hadikórház)
                         - kommendáns: Táb. Csendőr. Katonai Rendész, Táb. Elhe.
                         - térképész (Geoinformációs szolg.: földmérő, térk, Meteo)
                         - Civil-Katonai Kapcsolatok  - CIMIC  X

- Ellenerő alájátszók gyakorlatokon: (Várpalota BHK: T-72, BTR-80, ...
- Katonai Tanintézmények, Iskolák: KLKF, ZMKMF, ZMKA, Tts. képzők, stb. + Múzeum
- A cím nem adja mert MHE-ben de a Rendészeti szerveknél is: BM: ORFK KR: PSzH, TEK: BTR-70. ,hogy a Hőr-nél volt e FUG vagy PSzH az ?dés.

"Páncélosok"-nak a harckocsizó/páncélos fegyvernemet vagyis a konkrétan harckocsizókat (tankosokat, rohamlövegeseket, -rohamtüzéreket?-) nevezik, amelyben benne foglaltnak a légvédelmi löveges hk. szerű páncélosok is mivel szervezetszerűen ezekben a páncélos kötelékekben működnek. A többi szervezetszerű lctp. pc. technikát (öj.tar.á.) nem nevezik annak, max. a lctp. harcjármű vezetőket akik amúgy is hk. vez. jogsival rendelkeznek. A személyzet szaktagjait pl.: ZSzU-57-2 "Büszke", "Silka" esetében már légvédelmi.tüzéreknek nevezik és mint közvetlen harc támogató fegyvernemi alegységet is. Ők úgymond kettős fegyvernemet képviselnek, Légvédelmi (csapat~) és páncélos. Tehát a páncélos dicsőszó a lánctalpas nehézvasasok privilégiuma.
                          
< A Páncélozott Harcjármű ami egyébként szintén páncélzatos, a Gépesített lövész ill. ~gyalogság csapatokhoz (seregtest, hdm-hc. maeg., hc. maeg., eg., aeg. szervezeti szintek) tartozik melyek csapatfelderítő – csf. alegységeinél vannak pl. a FUG-ik mint PJ-ek. A nagyobbseregekben (USA, SzU nem cask a Szf-I –Army- állományába, hanem a tengerészgyalogsághoz (USMC, Marines) és Légimobil-deszant haderőnemhez is tartozhatnak.: Lövészpáncélosok

- PSzH (PSzH, BTR-80, BTR-80A) kerekesek és lánctalpasok de még beleférhetnek a féllánctalpasok is.
- GyHJ (BMP-1) ennek egy spec változata SzU-ban a BMD-1,2 légideszant (Bojevaja Masina Deszantnij) ezek csak lánctalpasok. (Szintén kimaradt!)

< A Páncélozott Járművek (lctp., kerk.) egyéb szakcsapatoknál (Harctámogatóknál; Táb. Tüzér, Légvédelmi, Felderítő, VV-ABV, Műszaki, REL, önálló vagy alárendelt egységeknél és alegységeknél-aeg. vannak rendszeresítve. FUG mint ERIP – Előretolt Repülésirányító Pont és a BTR-60PU HICs -Harcirányító Csoport volt a CsR - Csapatrepülők állományában az MH 87. BHHE Szentkirályszabadja repülőbázison is. Amúgy csak a történelemnél maradva páncélosnak minősül a páncélvonat is.

A tábori tüzérség meg egy nem tisztázott átfedéses terület. Az önjáró csöves tüzérség kategória páncélozott ill. páncélos kategóriái; öj.lg-ek amelyek lehetnek kerekes (‘Dana’) és lánctalpas (‘Abbot’) kivitelűek. Van önjáró ami nem páncélozott csak teherautó platóra van applikálva. Ami leginkább bekavar azok a rohamlövegek –rolg.: vannak az ágyús (pct.á., hk.á.-val felszereltek) ‘páncélvadász – tankkiller’ kategória amik a páncélos/hk. csapatokhoz tartoztak ISzU-122 (Isztrebityelnaja Szamahodnaja Usztanovka-Vadász Önjáró Állvány ill. Ioszif Sztálin Usztanovka) de volt a sima SzU-85 (Szamahodnaja Usztanovka – Önjáró Állvány/platform) amik szintén hk. alvázból: ISz-2, T-34 lettek kialakítva és van a támogató/romboló rolg. kateg. ami viszont volt, hogy a tüzérség állományába tartozott mint tüzérségi eszköz ASzU-152 (Artilleriszkaja Szamahodnaja Usztanovka – Tüzérségi Önjáró Állvány) az ASzU-57 is ez volt. 


Na és még "habroló a fülbe"; -amik még izzadva de bekerülhettek volna ebbe a témakörbe-; Páncélvonat /vasúti jármű/ (Tűztámogató) 1920-as évekig? mások II.VH.) Érdekességképen lehet Légpárnás is harcjármű mivel felszínhez kötött működésű jármű) és még ezek tetejébe!, hogy az olyan fajta Vizi~ és Légijárműveket is be lehetne ide sorolni a magyar nyelvtani felosztás szerint ami a külföldiekben nincs így (pl.: nincs water vehicle, air vehicle meg csak az UAV-oknál.) Tehát mivel nincs benne a 'szárazföldi, földi' szó így még lehetne benne; Járművek; -légijármű, -repülőgép, -merevszárnyú harci repülőgép, -páncélozott közeltámogató repülőgép, csatarepülőgép; IL-10, -páncélvadász repülőgép; HS 129B (ha ez utóbbi volt nálunk?). Hasonlóan a vizijárműveknél, -Dunai páncélos tűztámogató hadihajó 'Monitor'-"Győr" páncélos hajó.

52 típus szerepel de Hiányoznak (nincsenek rajta) róla; alaphangon az alváltozatokat nem beleszámítva még min. 34 tipus! Össz.: kb. 42 db.!, majdnem ugyanannyi, amelyek nem is voltak olyan mellékes típusok!


aboveNEWNoHigher!  40/43.M 'Zrínyi II' rohamtarack - assault howitzer (105 mm L/20,5) / Ce Zrínyi II fait office de corbillard lors ... The namesake of 'Zrínyi' Publisher was also left out! -  Kimaradt a 'Zrínyi' Kiadó névadója is!  source: Pinterest.com
<Páncélosok: (Pc.) –hk. alvázon!-:
-’Zrínyi’ 43M rolg. (A Kiadó Neve!) Magyar! II. VH.
- ’Tas-2’ 44M ro.á. (rolg.) KwK 43 8,8 cm (Magyar Terv, kísérleti) II.VH.
- StuG-III-42 rolg. Német Sd.Kfz. 142 Sturmgeschütz 1.Hv.pc.ho. 10 db., M.Kir.Hv. 7. ro.tü.o. 40 db. II. VH.

- "Hetzer" Németektől kapott páncélvadász rohamlöveg 1945. II. VH.
- SzU-100 rohamlöveg (páncélvadász 1950-es évekből)
- MTU-12 csúszó Hídvető hk. T-54 hk. alvázon (Műszaki Harcjármű - MHJ) {fegyvertelen}
- BLG-60M, 67 ollós Hídvető hk. T-55 hk. alvázon {közvetlenül a hk-kal mennek}

<Páncélozott Járművek: (PzJ) PzJ & *Páncélozott Harcjárművek PzH/PHJ;
-’Lehel’ ’Nimród’ alvázon (Páncélozott Szállító Jármű - PSzJ
- D-442 FUG (Sima, VSFUG) -Rába – Csepel- Felderítő Úszó Gépkocsi (Páncélozott Felderítő Jármű)
- *D-944 PSzH-I.* -Rába – Csepel- Páncélozott Szállító Harcjármű (APC –Armored Personnel Carrier)
- *D-000? PSzH-II. * tervezet-kísérleti (Ha már a kísérleti „Tass” felkerült)
- BRDM-1: Cs.Felderítő (FUG - PFJ) és IPTR változatok (Harci Felderítő Járőr Jármű)
- BRDM-2: felderítő (PFJ), VSF, 9P135 ’Maljutka’, ’Konkursz’, ПЗРК ’Стрела-1’ ’Sztrela’-1 változatok
- *BTR-80 PSzH (+ MVJ, SKJ, VFJ-k a „Currus” ZRt.-től?) (Bronyetranszpjortor) Blogger: A BTR-80A gfrafikai alkotásomat szépen lenyúlták igaz rajta volt a Zrínyis Légierő plakáton!)
- *BMP-1 GyHJ* – Gyalogsági Harcjármű (Bojevaja Masina Pehoti) (IFV – Infantry Fighting Vehicle)
- BRM-1K FHJ – Felderítő Harcjármű (BMP-1 bázison)
- VPV (BMP – MVJ Mentő-Vontató HJ BMP-1 bázison)
- MRAP ’Cougar’ pczt. szemsz.tj.gjmü. gpu. felépítménnyel (Mine Resistance Ambush Protection)
- MRAP –Navistar- ’Maxx-Pro’ pczt. szemsz.tj.gjmü. gpu. toronnyal (Rejtett Aknák Ellen Védő)
- MRAP ’Komondor’ Gamma-ZRt. {Magyar gyrtm.!} gpu. felépítménnyel változata
- M998 HMMWV (’HUMVEE’, „Hummer”) pczt. tj.szgk. harcijármű változata gpu. felépítménnyel

-* Páncélvonat (Armored Train) {1945-ig harcoltak! de érdekesség}

<Amelyek nem felfegyverzettek de Páncélozottak PcJ: (hk., rolg. vagy PzJ alvázon):
- BTR-50PU (Hk.e. VP) PT-76 kü.u.f.hk. (könnyű úszó felderítő hk.) alvázon UHK-(úháká-)nak nevezték
- BTR-60PU (Légv.VP., HICs) (bár említik VP harcjárműként is)
- ’Luna’ 2K6 „Frog-3” PT-76 uhk. alvázon? (Igaz tüzér de páncélozott hc.rak.iá.)
- R-11M SS-1B „Scud-A” hc.-hdm. rakéta ind. állv. (ISz-U alvázon: ISZU–152 alv.8U218 lctp. tü. hj.
- IRM-1 (IPR) vízalatti aknákat felderítő úszó mü.FJ. (PT-76 MT-LB keverék spec. alvázon)
- GT-MU EHC Lövedékgyujtó-zavaró pz.j. „Törpe páncélos” (Kiskunfélegyháza EHC e.){ATP-1 base)

- És még kimardtak a HM 'Currus' Harcjárműtechnikai Zrt. által fejlesztett és átalakított BTR-70/80 alvázra szerelt speciális változatok: SKJ, VSF, MVJ, MPAEJ, MPFJ-k.

(amennyiben a légvédelmi harcot vesszük akkor az iá. is harcjármű (légv.HJ-LHJ) a pcz. RLÁ nem HJ!
- ’Kub’ 2K12 SA-6 ’Gainful’ öj. lérak. komplex (Iá., + SzURN) GM-578 -КУБ ГМ-578- alvázon
- ’Krug’ 2K11 SA-4 ’Ganef’ öj.lérak. komplex (Iá., + RVRLÁ) GM-123 alváz


- MT-LB (SzNAR {táb.tü. MCF RLÁ-PJ}), ’Sztrela-10’9K35 SA-9 ’Gropher’
- BAT-2 (gyorsjáratú páncélozott műszaki-utász földmunkagép GyMFG)

Amennyiben a pc. öj.légá-kat feltették amelyek a pc. csapatok közvetlen légvédelmét ellátták akkor a hk.e. közvetlen öj. tü.o. eszközei is mivel páncélozottak és harcolók, szintén felkerülhettek volna,
- 2Sz-1 „Gvozgyika” 122 mm öj.á.tar. (SPG - Self Propelled Gun )
- 1V13 „Masina” (MT-LBU) alvázon 3 féle táb.tü. VP (ACRV – Arty. Command Recon. Vehicle)

Jó a 5.HDS közvetlen tü.dd. állományába tartozó öj.tü.ü-ét esetleg mint echte de kemény páncélozott tüzér eszközt; ?
- 2Sz3 ’Akácia” ? GM-145 alvázon 152 mm öj-átar. - önjáró ágyútarack a figyelemreméltó páncélzatával

Ha már egyéb „vasautók” meg PSzH-ák is rajta vannak a poszteren.

A Combat Engineer armors: PTSz-1 és LUG, GSzP műszaki deszant-átkelő járművek módosított hk. alvázon (T-55 és PT-76) hiába vesznek részt erőszakos folyóátkeléseken de nem olyan vastag a kaszniuk, hogy a pczt. kategóriába kerüljenek a kemény anyaguk ellenére. Mivel nincs beépített fegyverük de a harcot közvetlen támogatják, így a HJ kategóriába be sem kerülhetnek szintén érdekesek és szépek mint HTJ-k (Harci Támogató Járművek) de nem tehetők bele ebbe a címzésbe.

Ennyit az „Armchair” –(„Karosszék”) grafikusokról; (van e rendfokozatuk?) akik nincsenek tisztában a hadtudományi rendszerrel meg a Lektorálásról mintha Ph.D. lektor nem lett volna hk.e.pk. és dolgozott volna pl. BTR-50PU-ban mint hk.e. vezetési pontban legalább. De látnia kellett akkoriban a többi hiányzó „Vasakat” is. Szerintem még D-442 FUG-ban (OT-65 "Vydra") is rodeózott, mert szeretett jót vezetni.

Vagy tisztán páncélos csapatoknál rendszeresített vagy akkor a többi páncélozott eszköz is, mert a „Csaba” nem tisztán hk. csapat harceszköz volt. A BTR-80A is a gl. csapatok eszköze. A VT-55 „Bika” sem igazán páncélozott harcjármű hanem valódi páncélos akárcsak a ZSzU-57-2 „Büszke” légv. páncélos ill. öj.légá. de nem légv.hk.! (Az igazi légv.pc. a „Gepárd” ’Leopard-1’ alvázon ha már a páncélzatot vesszük figyelembe. De mivel a Poszter címe: „Páncélozott Harcjárművek a magyar haderőben” beleférhetett volna a többi is.

A Szovjet típusok futógörgői a két oldalon nem egy vonalban voltak a torziós felfüggesztés miatt. –"szarvas" hiba szokott lenni sok helyen. A túloldali sort halványabban de jelezni kellett volna. A földi járműveknél szakmai fogás, hogy a talajt jelzik, ha halványan (opacity 50%) is a terepjáróknál esetleg fűvel –igaz az meg drága- már csak azért is mert ezek nem lebegő járgányok mint a helikufferek. Sőt mitöbb a kerekes járműveknek még a gumiabroncsainak alja is benyomódik a földi 1G hatására.

A méretarányosságfokozó Pacákok 4 fő de csak 2 fajta (2 x 2) elmennek szódával de azért a II. Világháborúshoz nem egy ilyen sötét M.Kir.Hv. crewmembert tettem volna, meg legalább egyet profilban, ha oldalnézeti stílusról van szó. Mintha MS painttal készült volna. A MH egyenruházati plakátból kiemeltek meg olyanok amilyenek …?! A ZSzU-23-4 „Silkánál” ugyanolyan magas az MH crew fószer mint a T-72-nél de valahogy túlnőtte a ZSzU-t vagy az alacsonyodott le. Általában váll-nyak tőig ért a pc.test felső pereme. Így nem fért volna bele a 4 fős kez.szem. nem beszélve arról, hogy a II. VH-ús magasabb termet mint a mai. Jól nézett volna ki egy toronyban figyelő mutogató hk.pk. és egy lőszer bemálházási jelenet. Hovatovább egy pocsolyás gázlómélység vagy egy merülőmélység illusztráció?

A T-54 és T-55-knek nem ugyanaz a futógörgője volt. Kár volt a szép és érdekes vonalvezetésű T-72-est téli álcafestékkel megmaszatolni. A lánfeszítőgörgő elsőfeles áttörések sem egységesek. Hol van hol nincs.

Legalább a LE plakátról leemelt BTR-80A PSzH-ámat "megreszelhették" volna.

Méretarány megjelölés M=100:100 miért nem? Tudom nem szeretik. Pedig itt az 1:12, 1:24 (ilyesmi lehet), 1:35 vagy 1:72 esetleg az 1:50 szabvány harcitechnika makettezési viszonyszámok. Az összes 85-90 típus talán kifért volna erre a méretre 1:50 méretarányban, igaz szűken. A kb. 1:24 ma. ilyen szedett-vedett beollózott grafikákkal pazarlás. Tudom a kiavez. DIJ nem szereti a méretarány megadást. No de hát az a 3,8 m-es 5 részre osztott ma. vonallépték zseniális. Kiszámolni szeretném de nem tudom, hogy a letöltött nagy formátumú RGB anyag a nyomtatási méret e mert arra kell érvényesnek lenni a ma. értéknek és nem a képernyőre.

Tehát a láthatósági szándéktól, részletdússágtól és az ábrák mennyiségétől is függ a Méretarány. Nyilván ezzel a csekélyke mennyiségű hiányzó típussal kisebb kellett volna vagy szétcsoportosítani tematikailag egy másik potreszhez. Egy I. Rész: csak hk. és echte hk. alváz. és külön II. Rész: a páncélozott hj-ek.

Tehát a címet árnyaltabban kellett volna megfogalmazni vagy legalább is egy I. Rész-t hozzátenni amennyiben a szerkesztők tisztában voltak egyáltalán a hiányzókkal vagy érdekelte e őket a szakmaiság.

Össze-vissza rendszer nélkül bepasszintott grafikák különböző minőségben, grafikai kivitelben (oldalnézeti fénykép és grafika) és ilyen-olyan homálytizedeléssel és ellentéte valamint helyenként (PT-76) formátlan fényezéssel és arányokkal, valótlan kupolával {Borzasztóan pocsék a PT!}. Sok harceszköz igen sötét és nem látni a Magyar szabvány terepzöld árnyalatot, legalább egy T-55-ön az lenne. Szakmaiság, művészet!?, Rendszerszemlélet?. A sztohasztikus csoportosítás ellenére is távolról is hézagos látványt nyújt a műalkotás. Vagyis ennek a berendezésnek semmiféle tudatossága nem volt max. hogy férjen be.

Egy biztos, hogy a kategóriák és elnevezések a VSz-ben (SzU) a NATO-ban és a MN-MH-nál sok rendszerszemléleti eltérést tartalmaznak. Egy biztos támpont nálunk, hogy a harckocsivezetőt - hk.vez-nek, a PJ vezetőket A-Z-ig pedig csak harcjárművezetőnek – hjmü.vez. nevezik.

Nálam is volt gond a LE poszterrel mert nem tudtam meghatározni, hogy volt e rendszeresítve a M.Kir.LE-ben Henschel HS-129B páncélvadász csatarepülőgép, így plusz egy idj.f. FW-58 "Weihe" került be..

A felségjelzésekkel (markings) is foglalkozhattak volna megjegyzés szinten.

A címkézések betűtípusa elmegy, de a címkedobozok? Legalább a gyártó ország oda lenne írva ha a Gyártó Cég nem is a hely szűke miatt. Tehát rendszertanilag igen halovány de legalább rájöttek a halvány-pasztell betűk lényegére a LEP poszter után. Itt ez úgy indulna: Eredeti típusnév, típusmegjelölés, (gyártó ország nyelvén az Ő betűikkel majd Magyarul ua., becenév-gyári, becenév-kapott, kategória/feladatkör, gyártó, ország, széria kezdete év, MHE rendszeresített db.szám. A rendszeres rövidítéseket külön magyarázatba tenni, ha van hely –kisméretű betűkkel-, meg amiket még kell. Az viszont újszerű és nagyon jó, hogy oda van írva, hogy melyik szituban szerepelt és hol volt rendszerísítve az ábrázolt aczél-járgány (hely volt rá más terhére).

pl.: BTR-80A (Lenyúlták Tőlem!) PSzH - Páncélozott Szállító Harcjármű (Bronyetranszporter - БТР – Бронетранспортёр ) gyártm.: GAZ-5903 - ГАЗ-5903 Sz.U. 1986. 200 db.

Csak, hogy tudják miről van szó és mennyire nem egyszerű a pálya. A németeket aránylag jól megadta.

A Cirill feliratos harcjárműveknél (Szovjet gyártmányok) pl.: ISZ, ZSZU (ЗСУ-23-4 «Шилка») megtévesztő a Z mivel az nem egy külön szó rövidítése hanem az Sz (cirill C) része. (tehát: ИСУ-152 =ISzU a szabályos) Ahol úgymond beceneves megnevezés pl.: Turán van azt szimpla mint alapmegnevezési ’idézőjelbe’ szükséges tenni. Ha már neves szöveghasogató hadtudósok (HdTuk. Dra. (Ph.D.)) is benne voltak a szerkesztésben.

Szakmailag sokkal korrektebben jött volna ki ez a plakát, ha csak a harckocsiknál és azok alvázas (különböző felépítményű) változatainál és a rohamlövegeknél maradnak. Ilyen rendszertannal a sima ZMKA-n megbuktak volna nem, hogy a Dr. (Ph.D.) Kőszegvári Tibor ezds. úrnál a Doktori iskola vezetőjénél. (R.I.P.)

Vagyis a tudásalapúság egy kissé háttérbe szorult a szakértelem hiányosságai és az olcsóságos sietség miatt amit a papírvastagság kb. 100g. is tükröz. Egy ilyen mű grafikai megtervezése több évtized tanulmányi és előkészítő - rendszerező tevékenység után hozható létre 1-1,5 év konkrét grafikai tervező munkával. (egy ilyenből a NyEU-i grafiker lazán elmegy 1 hónapra Hawájba telelni)

És egy mai páncélos jelvényre mint a könyvön lévő az MH.25. Tatai, meg a pc. fegyvernemi jelzésre aztán végképp nem tellett, ha már a cím kaligrafikája olyan amilyen? Mondjuk a régi pc. jelvény átmehetett volna a mit keres ott a ficakban?! ’Ansaldo’ helyére és jobbra fel pedig a mai jelvény és alulra pedig a fegyvernemi. Élegáncia!


A lényeg, hogy a 3 fős alkotócsoport és a szerkesztő bizottság, és a szaklektor, hogy nem vették észre a min. 32 típus hiányát? Még 2-nek lett volna hely a placczon. Na igen látszik, hogy Ők sem a 'Hobby' bolton ("Anker-ház" Deák-tér), NDK Centrumon (Bp. V.ker. "Breitner"-ház, palota fsz. 2., METRO Deák F.-téri má. mellett), a Csehszlovák és Lengyel (V. ker. Népköztársaság-útja) kultúra, Szt.István-körúti "Zrínyi"-kiadó könyvesbolt polcai közt turkálva nőttek fel kamaszként. Nem említve a katonai iskolázottságot és nem a "létraugró" csapatszolgálatot. És nem jártak eleget a HM HIM Hadtudományi Könyvtárba 0z 1970-1980-as években amikor még In Memoriam néhai Dr. Nádor Ferenc ezredes a hadtudományok Ph.D-je volt a vezetője.

Úgy 14 éve már táblázatos formában jeleztem a HM és MH felső vezetésnek a szárazföldi sorozatok kiadásának szükségességét és fantáziáját. Annyiban is maradt. A Zrínyinek is utaltam erre. A táblázatokat nem teszem közzé, hogy másoknak is kelljen gundelkozni. Az pedig egy másik tészta, hogy a katonai és hadtudományos és szakkifejezési vonalon sem foglalkoznak ezzel a témával amiben továbbra is zavarok vannak.

Mind ezen leírtak csak pösszenetek de majd igyekszem egy kusza blokksémában is szemléltetni a bonyolult harcjármű és páncélos helyzetet.

Zárásképpen; A fentiek figyelembevételével is mindenképpen pozitív dolog egy ilyen Poszter elkészítése és piacra dobása. Falidekornak elmegy de profi esetleg exportképes kiadványnak „Zrínyi” Kiadóhoz méltónak nem. Ez a nacczerű mű híven tükrözi a mai idők jópofizáson alapuló kontraszelektív módszereit.

De legalább a munkatársak erőfeszítéseit lekicsinylő 500,-Ft-os (HUF) superocscsó! kedvező áron kínálják. Aki kedveli a témakört annak mindenképpen érdemes és ajánlott megvásárolni ezt a mutatós nagy posztert, majd szépen bekeretezni. Főleg vonatkozik a fiatal (kamasz) korosztályra.

Ennyit röviden a sértődött katonagrafikusi állapotomról de így jár aki vitatkozik a kiadóval mint anno Én.

Az empíriókriticizmust séróból gyakorolta: Juhász „Juci’bá’ János (62.) nyá. rep.alez. KLKF, KGyRMF, ZMKA és stb. tanfolyamok végzettséggel Táb.tü.-pct., CsR-sz.heli, Felderítő, majdnem Kőszegvári-féle Ph.D. és kézi-gépi-PC festő szakirányú volt budapesti - mostvidéki MOM-nevelt müszakmány-Blogger.

above: MedRes! Juci'bacsi collect: Then I was as an avn. Lt.Col. president of MATASz-VeMSz (Reservisten Assoc of Veszprém couty) as civilian retired MH employee at Várpalotaer Firing Range may of 2010. from Veszprémer Recrutation HQ (MH NyMHP - Nyugatmagyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság - Jókai u.) I  explaining behind the viewing tribune on the BRDM-2 9K-111-1 komplex occasion of display live firing execise of NKE/ZMNE (Nemzeti Közszolgálati Egyetem/'Zrínyi Miklós' Nemzetvédelmi Egyetem - University National Administration name of 'Nicholas Zrínyi' University of National Defense. - A bemutató lövészet után egy IPTR 9P148 iá. "Brömi" tetejéről magyarázok.

BRDM-2 БРДМ-2 (Бронированная/Боевая Разведывательно Дозорная Машина-2 - Bronyivovannaja /Bojevaja Razvedvatyelnaja Dozornaja Masina - Páncélozott/Harci Felderítő Járőr Jármű/Harcigép  9P148 Indítóállvány -Iá., Самоходная пусковая установка смонтирована на шасси. Кузов пусковой установки 9П148 of ПТРК 9П148 - TEL - Transporter Ejector Launcher machine "Brömi"противотанкового ракетного комплекса «Ко́нкурс» (индекс комплекса 9К111-1, Противотанковая управляемая ракета (ПТУР - PTURSz _ IPTR-Á - Irányított Páncéltörő Rakéta-Állvány) ракеты 9М113, ГРАУ - GRAU code: первоначальное наименование «Гобой», по классификации МО США и НАТО AT-5 "Spandrel" Anti Tank) 9M113 "Konkurs" - 9М113 «Конкурс»; cognate of French: Concours; English: "Contest") is a SACLOS wire-guided anti-tank missile of the Soviet Union. "9M113" is the S.U./russian GRAU designation of the Antitank Guided Missile - ATGM. (Not Rocket!)  Its NATO's designation & reporting name is AT-5 "Spandrel" (Csak így egyszerűen egy HJ-ről...)

Nos ennyit a magyarázkodásomról.
Veszprém, 2016. április 24-én Vasárnap.
Hu. text: CFE szerződés szerinti Haditechnikai Kategorizálás

(Q) A „Szerződés hatálya alá tartozó hagyományos fegyverzet és harci technika” fogalma az Információcserére vonatkozó Jegyzőkönyvvel összhangban információcsere tárgyát képező harckocsikat, páncélozott harcjárműveket, tüzérségi eszközöket, harci repülőgépeket, oktató repülőgépeket, nem-felfegyverzett kiképző repülőgépeket, harci helikoptereket, nem-felfegyverzett szállító helikoptereket, páncélozott hídvető járműveket, páncélozott szállító járművekhez hasonló eszközöket és páncélozott gyalogsági harcjárművekhez hasonló eszközöket jelent.

A „harckocsi” fogalma olyan, elsődlegesen nem a harcoló csapatok szállítására tervezett és felszerelt önjáró páncélozott harcjárművet jelent, amely főleg nagy kezdősebességű, közvetlen irányzású lövege - mint fő fegyverzete - révén páncélozott és egyéb célok leküzdéséhez szükséges nagy tűzerővel rendelkezik, továbbá nagyfokú terepjáró képességgel bír, és magas szintű önvédelmet biztosít. Az ilyen páncélozott járművek a szárazföldi harckocsizó és egyéb páncélos magasabbegységek fő fegyverrendszerét képezik.
A harckocsi olyan, legalább 16,5 tonna üres súlyú, lánctalpas páncélozott harcjármű, amelyet legalább 75 mm-es űrméretű, 360 fokkal elforgatható löveggel fegyvereztek fel. Ezen felül, bármely olyan szolgálatba állítandó kerekes páncélozott harcjármű, amely megfelel mindezeknek a fenti ismérveknek, ugyancsak harckocsinak tekintendő.

(D) A „páncélozott harcjármű” fogalma olyan önjáró járművet jelent, amely páncélvédettséggel és terepjáró képességgel rendelkezik. A páncélozott harcjárművek magukba foglalják a páncélozott szállító járműveket, a páncélozott gyalogsági harcjárműveket, valamint a nehézfegyverzetű harcjárműveket.

(I) A „páncélozott hídvető jármű” fogalma önjáró páncélozott szállító-vető járművet jelent, amely hídszerkezet szállítására, valamint - a beépített gépezet révén - telepítésére és bontására alkalmas. Ez a jármű a hídszerkezettel egységes rendszerként működik.
A „páncélozott szállító jármű” lövészraj szállítására tervezett és felszerelt olyan páncélozott harcjárművet jelent, amelyet rendszerint 20 mm-nél kisebb űrméretű felszerelt vagy szervezetszerű fegyverrel láttak el.
A „páncélozott gyalogsági harcjármű” fogalma olyan, elsődlegesen lövészraj szállítására tervezett és felszerelt páncélozott harcjárművet jelent, amely rendszerint lehetővé teszi a csapatok számára, hogy a jármű belsejéből páncélvédettség alatt tüzelhessenek, és amelyet legalább 20 mm-es űrméretű felszerelt vagy szervezetszerű gépágyúval és esetenként páncélelhárító rakétával láttak el.
A páncélozott gyalogsági harcjármű a szárazföldi haderő páncélozott gyalogsági, vagy gépesített gyalogsági, vagy motorizált gyalogsági magasabbegységeinek és egységeinek alapvető fegyverrendszereként szolgál.

(S) A „páncélozott szállító járművekhez hasonló eszközök” és a „páncélozott gyalogsági harcjárművekhez hasonló eszközök” fogalma olyan páncélozott szállító jármű vagy páncélozott gyalogsági harcjármű alvázra épített és azokhoz külsőleg hasonlító páncélozott járművet jelent, amelyet oly módon alakítottak ki, vagy úgy módosítottak, hogy az nem teszi lehetővé lövészraj szállítását, illetőleg, amely nem rendelkezik 20 mm-es vagy ennél nagyobb űrméretű gépágyúval/löveggel. Az 1949. augusztus 12-i „A hadrakelt fegyveres erők sebesültjei és betegei helyzetének javításáról” szóló Genfi Egyezmény előírásainak fényében, amely különleges státuszt biztosít a sebesültszállítóknak, a sebesültszállító páncélozott szállító járművek nem tekintendők páncélozott harcjárműnek vagy páncélozott szállító járműhöz hasonló eszköznek.
A „nehézfegyverzetű harcjármű” olyan páncélozott harcjárművet jelent, amely legalább 75 mm-es közvetlen irányzású felszerelt vagy szervezetszerű löveggel rendelkezik, üres súlya legalább 6,0 tonna, és nem tartozik a páncélozott szállító jármű, a páncélozott gyalogsági harcjármű vagy a harckocsi fogalmába.

(E) Az „üres súly” fogalma a járműnek azt a súlyát jelenti, amely nem tartalmazza a lőszerkészlet, az olaj és kenőanyag, az eltávolítható reaktív páncélzat, a tartalék alkatrészek és felszerelések, az eltávolítható víz alatti átkelőeszközök, valamint a személyzet és a személyes felszerelések súlyát.
NEWNoHigher! Hu.DF BTR-80A APCs with U.S. ARMY M2 "Bradley" IFV on CJTF exercise.
above: "Iron Sword-2014" in Lithuana. - below: "Anakonda-2016" summer in Polish.
above: Iron Sword 2014: http://www.honvedelem.hu/cikk/47661
Hu. text: Látványos bemutatóval ért véget a kéthetes Iron Sword 2014 gyakorlat Litvániában. A kilenc nemzet 2500 katonájának részvételével több helyszínen zajló NATO-gyakorlat zárását november 13-án tartották a Pabrade melletti gyakorlótéren.

Üzenet Keletre: 2015 a biztonságpolitikai szakértők véleménye szerint a nagy láthatóságú gyakorlatok visszatérésének éve volt. A NATO egyértelmű eszközökkel félreérthetetlen üzenetet küldött Oroszországnak: ha kell, készen állunk.

A hidegháború lezárása óta (1990) a NATO a legnagyobb méretű hadgyakorlatát tartotta meg idén júniusban, Lengyelországban. Az Anakonda 2016 huszonnégy ország nem kevesebb, mint 31 ezer katonáját mozgatta meg, akiket 3000 harckocsi, gyalogsági harcjármű és más gépjármű, száznál több repülőgép és 12 hadihajó támogatott.

above: MedRes! Acquisition Press' names - A Sajtó - Média által használt megnevezések

 above: NoHigher! below: MedRes! Comparison -  Hc.kocsi - Harcjármű Összehasonlító ábrák
aboveMedRes! Hu. text:  Juci'bacsi's diagram about the Landforces Military technics
aboveHiRes! Juci'bacsi's diagram for Land-Mil. tech. categories Hu. text: Basicaly Joint Forces (LF, AF, Navy, MC, AB, Avn. - Általános haditechnikai ismeretek  also courtesy FREE! Csak tanuljátok meg!
above: NEW! NoHigher! Fortress panzer cupols - Erőd páncélkupolák: Casa Ratti

aboveNEWHiRes! Mod-1. Created by Juci'bácsi's. The Divide Diagram of Combat Armors - "Panzers" - Harci Páncélosok, Harcjárművek felosztása harc.-tech. rendszer-blokkséma   also Courtesy FREE!

above: NEW! NoHigher! Joan Of Arc, Virgin Of Orléans as Knight,  Equestrian Statue - Az Orléáni Szűz szobra mint páncélos lovag

above: NEW! NoHigher! Juci'bacsi's scan collection: Armour Knight - Páncélos lovag

above: NEW+! MedRes! Juci'bacsi's scanned collection: "Újdonságok a haditechnikában" 1967.
aboveNEWMedRes! Hu. W.P. Army's T-54 on Várpalota Ex. Range. - A T-54 fitted with a PT-54 mine roller. This system used heavy, cast steel rollers pushed ahead of the tank. They were heavy enough that their weight would detonate any mines they rolled over, but strong enough to survive the blast. Syrian forces made use of this system as they attempted to break through Israeli defences on the Golan Heights during the Yom Kippur War of 1973. They were a priority target for Israeli tankers.  source: facebook/The Tank Museum - www.tankmuseum.org
aboveNEW! Juci'bá's slide copy: MedRes! T-55/MTU Brückenlegepanzer - Hídvető hk.
above: NEW! MedRes! Szegedi Hadipark-kert akadályelhárító tolólapos T-55B

aboveNEWNoHigher! A Magyar Államhatalmi Rendszer és a Fegyveres Erők - Testületek felépítése összetevői, Haderőnemek, Fegyvernemek és Szakcsapatok az MH-ban  also FREE!


above: MedRes! Hu. text: "Zrínyi" Retro from late 1970's Card Calendars - Kártyanaptáraki

above: HiRes! Juci'bacsi's graphic artwork for "Zrínyi" publisher: Hungarian Air Force poster - HM "Zrínyi kiadóMagyar Légierő poszter A0 2013. augusztus. BTR-80A during brakeing with min. pitch angle at Boeing C-17's 'Globemaster-III' tail, that it was copyied to Panzer-Poster. - a BTR kis bólintással fékezés közben a HAW acf. gép farkánál. ("nehogy elgázolja a menetelő bakát")
HuAF poster: http://szextant.blogspot.hu/2014/02/plakatokon-mle-magyar-legiero-tortenete.html

above: Hu. text: Basic Structure of HuDf : Forces, Joint, Arms, Combat Support, Combat Services
225.) Bölcseletek és jó bemondások nagy katonai vezetőktől! - Philosophies & sayings from great mility leaders: Colin Powell: https://szextant.blogspot.com/2020/02/225-bolcseletek-es-jo-bemondasok-nagy.html 

above: NoHigher! Hu. text: Organisation of HuDF  in1992 after restructucture to Military District-Corps/brigade (1987) under HQ of Land Troops (Force) - A MH szervezete Katonai Kerületekkel (a Szárazföldi Csapatok Parancsnoksága (HQLT) alatt a Katonai Kerületek (3) (MD) mint hadászati-hadműveleti seregtestek mint Hadtest (as Corps) szintű szervezetek hadműveleti-harcászati magasabbegységekkel és az alájuk rendelt dandárokkal (dd.-bde.) mint harcászati magasabbegységekkel).

above: NoHigher! Hu. text: More Important Organisation of HuDF's Land Force in peace Time 1994.- 2006. in Corps / Brigade structure - Hdt./dd. szervezeti szinten.
HM 'ZRÍNYI' NONPROFIT KFT.
Kortanúk – Rendszerváltás a hadseregben - Lőrincz Kálmán vezérezredes [bővített rendezői változat]


https://youtu.be/6YjH4XDMgJk
a magyarhonvedseg. facebook.com
Hu. text: Éppen harminc esztendeje, hogy az 1989-es rendszerváltás következményeként megkezdődött a haderő gyökeres átalakítása. A Magyar Néphadsereg nyugatra „tájolt”, jelentős támadó képességekkel rendelkező, jól felszerelt és vezetett tömeghadsereg volt. Radikálisan csökkenteni kellett a létszámát, a fegyverzetét, és védelmi típusú haderővé kellett átalakítani. 
A kormány a Magyar Honvédség parancsnokává Lőrincz Kálmán vezérezredest, az 5. Hadsereg parancsnokát nevezte ki, hármas követelménnyel. Az új védelmi koncepciónak megfelelően át kellett alakítani a haderőt és annak vezetését. A Magyar Honvédségnek távol kellett tartania magát a belpolitikai küzdelmektől, és a drasztikus átalakítási folyamatok mellett meg kellett őriznie reagáló képességét. Mindezt a Varsói Szerződés megszűnése, a szovjet csapatok kivonása mellett, valamint egy fenyegető délszláv válság árnyékában.
Erről az időszakról készített filmet a HM Zrínyi Katonai Filmstúdió Lőrincz Kálmán vezérezredessel, melynek a bővített rendezői változata először a Magyar Honvédség YouTube csatornáján látható.
above: NoHigher! "Zrínyi" Kiadó: FUG Papermodel - Jó minőségű papírmodell late 1970-es évek vége

 above & below: NoHigher! Hungarian 'Rába - Csepel' works' made military production D-442 FUG - Felderítő Úszó Gépkocsi (a Páncélozott, hogy miért maradt ki belőle?) - Reconnaissance Amphybian Car - RAC  (Amhybian/Swimming Armored Reconnaissance Vehicle - A/SARV) basic version early 1960's Varsó Szerződéses időszak - Warsaw Pacted era.
below: The Warsaw Pact (VSz) export version OT-65 'Vydra' - 'Vidra' (CzSk., Pol., GDR & Hu.) VSFUG NBC - ABV version with marker flags ejector - jelzőzászló belövővel.  The producer: Csepel works at Budapest, Rába factory at Győr with collaborator HTI (HM. Haditechnikai Intézet) - HuMoD Military Technician Institute at Budapest. (("Büdöske" változat))

above: NoHigher! D-944 PSzH & planned FUG-2
above: NoHigher! Táb.tüzér PSzH Field Artillery Battalion Commander's AARV with TNA-4 "Saratov" or TMG-1 navigation/arty. surveyor system's distance transmitter small wheel - ... navigációs/tüzér-bemérő rendszer távolságadó kiskerékkel & with PG-1 cannon sight as surveying sight  Haditechnikai Szemle    www.armedia.hu
above: MedRes! It is lacked KM-1 turret sight - Hiányzó MOM made KM-1 kettősműködésű irányzék a tornyon nélkül , -műgyanta makett/modell - Resin model scale M=1:72

above: NoHigher! Tradition keeper PSzH before "House of Terror" Museum on Andrássy-út-alley occasion of celebration of Hu. Popular Rising Revolution & War of Independence  in 23. oct. 1956. (Without KM-1) - Hagyományőrző a "Terror Háza" Múzeum előtt az 1956-os Népfelkelés Forradalom és Szabadságharc október 23-ki ünnepségén Budapesten.

above: MedRes! Tradkeep UN - United Nations' Armoured Transport Vehicle - ENSz páncélos

 above: MedRes! Four view linedrawing about Hungarian designed & made PSzH - APC
 above & below Two: NoHigher! Designed plan of PSzH-II. It was no Experimental.
above: PSzH-2 MedRes! dimensions - méretek
above: NoHigher! Profile linedrawing of Soviet T-64B & T-72 "Ural"


above: Left: MedRes!  GT-MU Small Armored Vehicle  Right: MedRes! Originaly was the Artillery Towing Machine/Vehicle (Tyagach) - Tüzérségi Vontató Jármű ATP-1

above: NoHigher! Soviet GT-MU  was EW jammer for radio-fuse of arty shell at Kiskunfélegyháza EW regiment - SzRP-1 Rádiógyujtó-zavaró (tüzérségi lövedéké) a 3.KK. (Corps)  former 7. Mech.Div. a Hdt. előtte 7. Gl.ho. REH (Rádióelektronikai Harc ezredben)  Az első vonalban működött a lövedékek idő előtti berobbantásáért ezzel óvandó a csapatokat.   below: NEW! NoHigher! SZRP-1  as hungarian military inkurrent material GT-MU in Hungary with BTR-60PUs. Where?
True this isn't Armoured Fighting Vehicle than Armoured Combat Support Vehicle - Igaz Nem Harcjármű hanem Páncélozott Harctámogató Jármű
above: NEW++! MedRes! Left: GT-MU   Right: BTR-50PU in Kecel Military Technic Park "Pintér Művek - Works" of HuMoD - HM HIM - Honvédelmi MinisztériumHadtörténeti Intézet és Múzeum - Museum of Miltary History   photo: Hu. Mr. Kizmus Szabolcs hadszíntérkutató
below: NoHigher! Left bottom: GT arctic tractor

above & below: NEW! MedRes! Museal MT-MBU and it's cyrillic data table.
above: MedRes! GT-MU on KamAZ truck's trailer
above: NoHigher! IRM (Inzhenernaya Rasvedchika Machina) Soviet Amphybian Combat Enginer Underwater Mine Swimming Recon Armored Vehicle - Vízalatti aknákat felderítő úszó páncélozott műszaki jármű (VAFUPMJ) - ecczerűbben:  Műszaki Felderítő Jármű MFJ
инженерные разведывательные машины: ИРМ

 MT-LB SzNAR-10 "Leopard" Field Artillery Moving Target Recon Locator Station as Armoured Combat Support Vehicle - Táb. tüzér Mozgócélfelderítő Lokátor Állomás (MCF)  above MedRes! artworker: Aleksei Liszorenkobelow Three: MedRes! Juci'bacsi's CD collection: during "Kunság-83" exercise at Várpalota - Páncélozott Harctámogató Jármű - СНАР - станция наземной артиллерийской разведки - Sztancya Nasemnoy Artilleryskoy Rasvetky



above: MedRes! PT-76B 31. october 1956 in Budapest 'Nagykörút' - 'Bigring'  www.fortepan.hu
above: Family coll; My Father's photo by FED-2 24 x 36 camera. MedRes! Military parade 04. april 1980. at Budapest, Dózsa György út-street beside City-park. - Dísszemle a városliget mellett. PT-76s platoon opposit tribune. also Courtesy FREE!
above: NoHigher! Soviet made, Tank comparison chart 
above: MedRes! Opposit and profile professional photo about museal PT-76B
above: NoHigher! PT-76 four view linedrawing - 4 nézeti vonalas rajz

above: MedRes! Inside profile artwork (profi cutaway) - Hosszmetszet grafika a PT-76-ról

aboveMedRes! Juci'bacsi retro slide-dia (ORWO) collection from late 1970's at Kiskunhalas2К6 Луна 2K6 - 2P16 "Luna" - 'Frog'-3 Tactical Ballistic Rocket on PT-76 hull. Marines PT-76

Hu. text: Ezek a PT-76B profil grafikai munkák mennyire rettenetesek a 1970-es és 80-as évekből?
aboveMedRes! PT-76 marking to Czechoslovakien Invasion 1968.  bottom: Typ-63 Chinese made mixed amphybious tank with PT-76's hull and T-54's turret at Vietnamese National Army (VNA).
aboveMedRes! Juci'bacsi retro slide-dia (ORWO) collection from late 1970's: BMP-1, PT-76

above: MedRes! Juci'bacsi's reproduction photo by PRACTICA slide-diafilm 24x36 ORWO copy photo coll from late 1970's Budapest Library of Mil. Science at Budaer Castle. From GDR armee publication - Saját repró diakép a Hadtudományi Könyvtárból, Budai-Vár I. Kapisztrán-tér-sq. 2-4. also courtesy FREE! - Fliegerabwehrwaffen Panzer; Automatische 57-mm Zwillings-Fla-SFL SSU-57-2 & SSU-23-4

above: NoHigher! ЗСУ-57-2 (объект 500) — советская зенитная самоходная артиллерийская установка на легкобронированном гусеничном шасси, состоявшая на вооружении Вооружённых сил СССР с 1955 года. Выпускалась до 1960 года. ru.wikipedia.org-57-2

above: MedResЗСУ-57-2 (объект 500) - ZSzU-57-2 "Büszke" (Hu. nickname) - "Proud" SPAAG  Cyrillic text: Profile photo-graphics  artist: Aleksei Antrochenko  below: MedRes! Professional drawing with correct roadwheel rows. - Korrekt futógörgősor ábrázolás. A színes ábrákon kissé halványabbra kell venni a túloldali görgőket és akkor tuttijó.

Hu.text: a Felsőnél Látszik hogy levágta a túloldali futógörgő sort míg a lenti igen korrekten mutatja.

above: HiRes! Non armored PTSz Combat Engineer amphybian vehicle/truck-transporter on T-55 hull - Hu. text: Példa a nem páncélozott de hk. alvázon konstruált Járműre: PTSz műszaki deszantátkelő jármű hk. alvázon az MH 37. "II. Rákóczi Ferenc" műszaki. ezred Szentes, "Műszakiak Napja" alkalmából ret. Lt.Col. Fróman Gábor nyá. alez. a MATASz Csongrád megyei elnökhelyettese.  source: www.mataszcsongrad.w6.hu

Páncélos és ehhez kapcsolódó témakörök a Blogban linkjei visszafelé;
above: NoHigher! Budapest, Baross-tér Keleti pu. előtt magyar Tüztám.pc.vonat. II. VH. után 45.
above: NEW! NoHigher! Profile Artwork Poster of Armoured Fighting Vehicles (AFVs)
above: NoHigher! Armors in profile
above: NEW! MedRes! Royal Hungarian Home Defence/Army's Armoured Fighting Vehicles in WW-Two profile artwork - M.Kir.Honvédség Páncélozott Harjárművei (küzdőjárművei) by hu. graphiker: Mr. Forintos Kálmán
above: NEW! Soviet WW-Two tanks profile poster
above: MedRes! Cyrill texted: WW-Two Soviet Red Army's main tanks & assault gun. Side view color graphics - Szines Profil grafika: T-34/85, ISz-2, & SzU-100 rolg.  below: Soviet armor crew's graph.

T-34 70 yrs. Conferencia 2018.nov.26. HM-HIM - Hu. Mil. Histy. Museum:   https://szextant.blogspot.com/2018/11/214-t-34-es-70-esztendo-magyar-hadero.html
above: MedRes!   below: NoHigher!  WW-Two prifile types graphics posters
above: NoHigher! Crew member (Loader?) with 75 mm AP ammo of M4 "Sherman"
above: NoHigher! Nowadays Ukrainen armors - Ukrán páncélosok - Bronha - Bronya
below: Hu.text: "Merry Christmas" mail card from early WW-Two

above: MedRes! The Downloaded "Zrínyi" kiadó marked Panzer Poster from my Blog's 'Picasa' pics-store This one smaller than original pic on the www.armedia.hu

Blogger megj.: A 'Turán'-ból miért kellett 4 db.-pcs.?

https://oktatas.atlatszo.hu/2016/04/05/plagizalta-doktori-disszertaciojat-a-tabornok-az-egyetem-eljarast-indit/

FIN!

2 megjegyzés: